AKTUELNO

Rok za izgradnju je četiri godine, a projekat se realizuje uz uspešnu saradnju sa Rumunijom, u skladu sa konvencijom ESPOO o prekograničnom uticaju na životnu sredinu.

U termoelektrani Kostolac danas je, zajedno sa partnerima iz Kine, danas je počela izgradnja novog bloka B3 snage 350 megavata, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, a vrednost tog posla je 613 miliona dolara. Novi blok "Kostolac B3", snage 350 megavata, najveća je investicija u domaćem energetskom sektoru i prvo veliko energetsko postrojenje koje se gradi u Srbiji posle skoro tri decenije.

Polaganju kamena temeljca i obeležavanju početka radova na izgradnji novog bloka B3 prisustvuju i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador Kine Li Mančang i v.d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić. Očekivana godišnja proizvodnja je oko 2,5 milijardi kilovat-časova električne energije.

Foto: Tanjug

Ukupna vrednost druge faze projekta modernizacije TE "Kostolac B" je 715,6 miliona dolara, od čega su ulaganja u izgradnju novog bloka B3 snage 350 MW - 613 miliona dolara. Blok B bi trebalo da bude završen 2020. godine.

Ukupno 85 odsto novca za finansiranje projekta obezbeđeno je iz dugoročnih kredita kineske Eksim banke, dok 15 odsto sredstava obezbeđuje EPS. Rok otplate je 20 godina, uključujući grejs period od sedam godina i fiksnu kamatu od 2,5 odsto godišnje.

EPS će tako dobiti moderan, efikasan blok koji će ispunjavati sve domaće i evropske ekološke kriterijume i dugoročno će povećati sigurnost srpskog energetskog sistema. Započeti su pripremni radovi na izgradnji dimnjaka i sistema za hemijsku pripremu vode.

Projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, koji je potpisan 21. avgusta 2009. Paket projekat okvirno je ugovoren 2010. godine sa kompanijom CMEK (C hina Maćinery an Engineering Corporation), jednom od dve najveće kineske kompanije iz oblasti energetike i odvija se u dve faze.

Izgradnja bloka B3 deo je druge faze realizacije projekta, uz povećanje proizvodnje kopa "Drmno" sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje, da bi se obezbedile dovoljne količine uglja za novi blok. Radovi na izgradnji novog, šestog jalovinskog sistema na kopu "Drmno" počeli su u januaru 2017.

Izgradnja novog termo bloka "Kostolac B3" planira se prema najstrožim evropskim standardima i tehničkim propisima. EPS-ove investicije u TE "Kostolac" omogućavaju i oživljavanje domaće elektro i mašinogradnje.

Pročitajte još: Do kraja 2017. da ostane 120 preduzeća za privatizaciju

Projekat je uključio savremene tehnologije i standarde iz oblasti tehnike, sve trenutno važeće elemente zaštite životne sredine, pa čak i neke koji se tek očekuju. Ugovorom je predviđeno i da sva oprema koja će biti ugrađena u novi blok ispuni evropske normative kvaliteta.

Brnabić: Srbija i Kina imaju projekte vredne 6 milijardi evra

Premijerka Srbije rekla je da u ovom trenutku Srbija i Kina imaju zajedničke projekte u vrednosti od šest milijardi dolara. Ona je najavila da će se u Budimpešti sastati sa premijerom Kine i da će postpisati dva nova ugovora, jedan o izgradnji toplovoda Obrenovac-Beograd i drugi o izgradnji Koridora 11 Preljine-Požega.

Saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta izgradnje novog bloka B3 na lokaciji termoelektrane "Kostolac B" dobijena je od Ministarstva zaštite životne sredine u oktobru 2017.

Projekat se realizuje uz uspešnu saradnju sa Rumunijom, u skladu sa konvencijom ESPOO o prekograničnom uticaju na životnu sredinu.

Foto: Tanjug

Tehničke karakteristike novog bloka podrazumevaju vrednost emisija u dozvoljenim graničnim vrednostima: sumpor-dioksid (SO2) ispod 150 mg/m3, azotni oksidi ispod 200 mg/m3 i praškaste materije ispod 10 mg/m3.

Prema uslovima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture o primeni mera zaštite u zaštićenoj zoni arheološkog lokaliteta "Viminacijum", završeni su arheološki istražni radovi na lokaciji budućih objekata bloka "Kostolac B3".

U TE "Kostolac B", u okviru prve faze projekta završene su revitalizacije blokova B1 i B2, koji sada proizvode električnu energiju ukupnom snagom od 700 megavata i izgrađeno je novo postrojenje za odsumopravanje dimnih gasova.

Prvi deo kineskog kreditnog aranžmana uključuje i izgradnju infrastrukturnih objekata - pristaništa na Dunavu, koja je počela ove godine i žezničke pruge u dužini od 18 kilometara za dovoz krečnjaka, odvoz gipsa i dovoz opreme. Ugovorena vrednost tog dela projekta iznosi 344,6 miliona dolara.

Grčić: Veliki dan za Elektroprivredu Srbije

V.d. generalnog direktora EPS-a rekao je da je poslednji veliki termoenergetski kapacitet u Srbiji izgrađen pre 26 godina. - Ovo je veliki dan za Elektrpoprivredu i za privredu Srbije uopšte, ovaj ceo region sada postaje veliko i aktivno gradilište, a novi Blok označiće proširenje kapaciteta EPS-a za pet odsto - kaže Grčić.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang preneo je pozdrave i čestitke predstavnika kineskog Parlamenta povodom početka realizacije ovog projekta.

- Saradnja Srbije i Kine je dobar primer saradnje Kine sa zemljama u regionu. Hvala predsedniku Vučiću i Vladi Srbije što su kineskoj kompaniji dali priliku da radi na ovom projektu i siguran sam da ćemo poštovati rokove i raditi kvalitetno - rekao je Li.

Foto: Tanjug

Ministar energetike Aleksandar Antić istakao je da je ovo značajan dan za Srbiju koja pokazuje da nastavlja da radi na razvijanju svog elektroprivrednog sistema, ali i da ima sve pretpostavke za privredni rast.

Foto: Tanjug

- Imamo sve dozvole, ovo će biti najsavremenije postrojenje po najvišim ekološkim standardima. Ovo je posle tri decenije najveći objekat koji gradimo u Srbiji a energetski sektor je sektor sa najviše investicija čija je visina gotovo tri milijarde evra - rekao je Antić.

On je istakao da je energetski sistem stabilan kao i da se danas gradi oko hiljadu megavata u Srbiji što pokazuje energetsku nezavisnost naše zemlje.

#Gradilište

#Kostolac

#Termoelektrana

'