AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je u Srbiji prisutna "eho atmosfera" u kojoj je sve manje dijaloga, ali da je vlada otvorena za razgovor i inicijative koje dolaze iz civilnog društva, privatnog sektora, institucija.

- Ni jedna vlada ne zna šta je najbolje za svaki segment društva i ako želi da bude uspešna, ona mora da sluša i vodi dijalog sa civilnim društvom. Ova vlada želi da sluša i čuje i želi da ima input kako bi menjala društvo na bolje - rekla je Brnabićeva na skupu "Dobro upravljanje i efikasnost gra]anskog učešća".

Foto: Tanjug

Prema njenim rečima, glavni neprijatelj demokratije jeste ogromna polarizacija društva, zbog koje se ono deli na grupe "za i protiv", a koje otvoreno i agresivno postupaju.

- Prisutna je eho atmosfera - okruženi smo istomišljenicima i nema debate... Srbija ima potencijala i nadam se da možemo da napravimo iskorak - rekla je premijerka.

Kao primer, navela je sastanak sa Grupom za slobodu medija koji se, kako je navela, završio tako da su "smo se složili da se ne slažemo" kakva je medijska slika u Srbiji.

- Složili smo se i da nismo neprijatelji i da iako se ne slažemo, da ćemo kroz razgovor probati da približimo stavove - rekla je Brnabićeva.

Premijerka je kazala da je zabrinjava trend pada zainteresovanosti gradjana koji žele da participiraju u politici, jer upravo oni svojim zalaganjem mogu da menjaju državu i društvo.

- Većina želi da se bavi politikom zarad ličnih interesa i u tome nam mediji nisu pomogli, čak ni oni istraživački, a treba da se bave politikom jer vole svoju zemlji i žele promene - ocenila je Ana Branbić.

Prema poslednjem istraživanju jednog od organizatora skupa - nevladine organizacije CRTA, samo četvrtina gradjana je zainteresovana da participira u politici, a izbore vidi kao jedini način učešća u gradjanskim procesima.

Foto: Tanjug

Istraživanje je pokazalo i da 75 odsto gradjana ne veruje da svojim agažmanom može da izazove promene na lokalnom i nacionalnom nivou.

Ambasador Velike Britanije Denis Kif obratio se prisutima na srpskom jeziku i naglasio da su najveći izazovi demokratije pad poverenja gradjana u političke partije, kao i planiranje lažnih vesti i manipulacija javnim mnjenjem.

- Veći stepen otvorenosti i saradnje sa gradjanima pravi su lek za jačanje kredibiliteta institucija i vere u participativnu demokratiju - rekao je Kif na skupu čiji je organizator i izvršna agencija Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije "Wilton Park".

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, otvaranje parlamenta za gradjane je dobar primer, ali se ne treba tu zaustaviti jer je neophodno sve institucije učiniti transparentim i otvorenim.

Fransis D'Soza (Frances D'Souza) iz Doma lordova (jednog od dva doma u parlamentu Velike Britanije) poručila je da vlada mora da bude pod stalnom kontrolom civilnog sektora.

- Vlade dolaze i odlaze i sve veruju da znaju šta je najbolje za društvo, a to je zaista opasno - rekla je D'Soza.

Prema njenim rečima, primer kako vlada može da spreči demokratske promene su i izmene zakona kojima se ograničava sloboda medija, ali i izbor sudija u Srbiji.

- Civilni sektor, mediji, gradjanstvo, moraju svaki dan da kontrolišu vladu, moraju uvek da budu budni", istakla je ona i dodala je da je aksiom demokratije participacija gradjana.

- Da bi neki proces bio legalan on mora da uključi veliki broj gradjana i zato je na primer važna prisutnost opozcije u parlamentu, jer tako parlament dobija više mogućnosti da kontroliše rad vlade - kazala je Fransis D'Soza.

Foto: Tanjug

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ita enim vivunt quidam, ut eorum vita refellatur oratio. Quid ait Aristoteles reliquique Platonis alumni? Duo Reges: constructio interrete. Hanc quoque iucunditatem, si vis, transfer in animum; Igitur ne dolorem quidem. Itaque sensibus rationem adiunxit et ratione effecta sensus non reliquit. Post enim Chrysippum eum non sane est disputatum.

#Ana Brnabić

'