AKTUELNO

Nova dilema domaće i svetske ekonomije jeste budućnost kripto valute. Jedni kažu da je trgovina Bitcoinom čista lutrija, a drugi veruju da je ona izvesna finansijsaka budućnost.

Beograd je dobio restoran u kojem je moguće plaćati virtuelnim novcem i bankomat za uvidu unalog.

Virtuelni novac ili Bitcoin polako ali sigurno uvlači se u realan život. Zbog svoje kolebljivosti ovu kriptovalutu jedini vide kao rizik, dok je sa druge investicija. Do vlasništva se može doći na nekoliko načina.

Kako objašnjava Aleksandar Matanović iz preduzeća ECD jedan od načina je kupovina na berzi, drugi način je kupovina u servisima kao što je naš.

- Postoje automati gde mogu da se kupe Bitcoini za gotov novac i može da se kupi putem oglasa - objašnjava Matanović.

Svaki bitcoin vredi oko 7.000 dolara, a kako plaćanje virtuelnim novcem funkcioniše u praksi?

Branimir Dodić, vlasnik restorana “ Apetit” koji klijentima nudi mogućnost plaćanja kripto valutom kaže da ljudi još nemaju naviku da plaćaju Bitcoinima jer je to novo na našem tržišta, ali i zbog toga što svakodnevno vrednost Bitcoina skače.

Za plaćanje bitkoinima dobija se račun za virmansko plaćanje.

Srbija je prva zemlja u regionu koja je dobila savremen automat na kome može da se proda i kupuje Bitcoin. Mogu da ga koriste oni koji već imaju ali oni koji te žele da napravi nalog.

Iz Narodne banke Srbije podsećaju da kriptovaluta nije zakonsko sredstvo plaćanja i da nisu garant ulaganja, zato razmislite još jednom da li ste spremni da se upustite u avanturu virtuelnog novca.

#Bitkoin

#Restoran

'