AKTUELNO

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije od januara do kraja septembra 2017. godine porasla za 13,3 odsto na 25,4 milijarde evra na godišnjem nivou, pri čemu je izvoz povećan za 13,4 procenta na 11,25 milijardi evra, objavio je Republički zavod za statistiku.

Pokrivenost uvoza izvozom je povećana na 79,6 procenata sa prošlogodišnjeg nivoa od 79,3 odsto.

Najveće učešće u izvozu Srbije imao je Region Vojvodine (32,9 posto), dok je u uvozu prednjačio Beogradski region sa udelom od 45,8 procenata.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 64,3 posto ukupne razmene.

Glavni spoljnotrgovinski partneri pojedinačno bili su nam Italija i Nemačka.

U Italiju smo izvezli robu u vrednosti 1,52 milijarde evra, a uvezli za 1,41 milijardu, dok je izvoz proizvoda u Nemačku vredeo 1,42 milijarde evra, a uvoz iz te zemlje iznosio je 1,79 milijardi evra.

Naš drugi po važnosti partner su zemlje CEFTA, sa kojima smo ostvarili suficit u razmeni od 1,35 milijardi evra, pri čemu je izvoz Srbije iznosio 1,94 milijarde, a uvoz 589 miliona evra. Pokrivenost uvoza izvozom je 330,7 odsto.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni zabeležen je sa zemljama iz okruženja: Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom.

Od ostalih zemalja ističe se i suficit sa Rumunijom, Bugarskom, Italijom, Hrvatskom, Slovačkom i Velikom Britanijom.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa Kinom (zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova) i Nemačkom.

Samo u septembru ove godine, izvoz Srbije je iznosio 1,35 milijardi evra, što čini povećanje od 13,1 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je uvoz vredeo 1,61 milijardu i veći je ta 12,9 procenata.

U poređenju sa avgustom, izvoz je u septembru porastao za 1,7 odsto, a uvoza za 2,0 procenta, prema desezoniranim podacima.

#Povećanje

#Srbija

'