AKTUELNO

Kompanija Aelius S.A.R.L. Luksemburg ponudila je 16 miliona evra za kupovinu 93,72914 odsto ukupnog kapitala Galenike, piše u finansijskoj ponudi ovog ponuđača, koja je danas otvorena u prostorijama Ministarstva privrede.

Komisija je konstatovala da je ponuda podneta u skladu sa javnim pozivom i da ispunjava sve propisane uslove, i donela Odluku kojom predlaže Ministarstvu privrede da Aelius S.A.R.L. Luksemburg proglasi kupcem kapitala, saopšteno je iz tog ministarstva.

Aelius, inače povezano lice sa kompanijom EMS S/A Brazil, jedini je učesnik koji je ispunio sve uslove za učešće u procesu privatizacije Galenike.

Kupac će biti u obavezi da, pored iznosa od 16 miliona evra na ime kupoprodajne cene, uplati i iznos od 25 miliona evra na ime izmirenja obaveza prema bankama, kao i iznos od dodatnih 200 evra po godini staža za zaposlene koji su se opredelili za dobrovoljni socijalni program.

Takođe, kupac je u obavezi da u naredne dve godine na ime obavezne investije uloži 5,525 miliona evra u Galeniku, kao i da broj zaposlenih na neodređeno vreme ne spušta ispod 900.

Vlada Srbije je 11. jula 2017. godine donela zaključak da se privatizacija Galenike sprovede modelom prodaje kapitala, kojoj bi prethodila konverzija duga kompanije u kapital, a u slučaju uspešne privatizacije, država bi otpisala preostali deo svojih dospelih obaveza.

#Prodaja

#lekovi

'