AKTUELNO

Osvojeni novac opštine će moći da koriste za pripremu projekata koji su relevantni za razvoj njihovih lokalnih sredina.

U Srbiji je, prema istraživanjima, svaka peta kuća za stanovanje van poreske evidencije, što znači da vlasnici tih nekretnina ne plaćaju porez na imovinu.

Danas baza podataka koja postoji ne oslikava pravo stanje na terenu.

Naplata poreza na imovinu povećana je i do tri puta u devet lokalnih samouprava gde je popisana imovina kroz projekat Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

U protekle dve godine GIZ je, u saradnji sa Švajcarskom kancelarijom za razvoj i saradnju SDC, radio sa devet opština u istočnoj Srbiji na tome da one povećaju obuhvat poreza na imovinu, tako što su platili popisivače za te opštine, koji su imali zadatak da popišu sve nekretnine koje te opštine imaju i tako ažuriraju njihove baze.

Aleksandar Grunauer direktor projekta rekao je da je cilj reformisati sistem naplate poreza na imovinu, a da se sve čini na zahtev Republike Srbije.

Foto: TV Pink

- Želimo da podstaknemo saradnju između lokalnih samouprava, a one najuspešnije dobiće nagradu od milion švajcarskih franaka. Nagrada će pripasti onim samoupravama koje su uložile sopstveni trud u poboljšanje sistema - rekao je Grunauer za TV Pink.

Novac od nagrade, kako je istakao, treba uložiti u interesu građana, kao što su to već radile pojedine opštine.

- Recimo, Soko Banja je uradila osvetljenje na stadionu, Negotin je postavio moderniju javnu rasvetu i tako dalje. Dakle, treba da kroz plaćanje poreza na imovinu gradimo svoju zajednicu - rekao je Grunauer.

Proces obuhvata, kako je objasnio, sam početak naplate, uvođenje objekata u evidenciju, realizovanje projekata za koje će se sredstva izdvojiti kroz nagradni fond.

- Startujemo se 31. oktobra, a popisivači na teren izlaze u februaru ili martu sledeće godine - rekao je Grunauer.

#Aleksandar Grunauer

#Porez

'