AKTUELNO

Šesti SAMIT100 poslovnih lidera Jugoistočne Evrope počeće danas u Skoplju, a u fokusu će biti povezivanje u različitim sferama i na različitim nivoima.

Nakon Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i BiH, domaćin konferencije SAMIT100 ove godine je Skoplje, gde će se na dvodnevnom samitu okupiti oko 150 istaknutih poslovnih lidera Jugoistočne Evrope, sa ciljem da se dođe do konkretnih ideja, projekata i predloga u pravcu poboljšanja povezanosti u regionu.

Reč je o jedinstvenoj regionalnoj platformi SAMIT100, a učesnici će diskutovati o zajedničkim potencijalima i mogućnostima regiona. Jedan od glavnih govornika na Samitu biće evropska komesarka za transport, Violeta Bulc, kojoj će se pridužiti više od 150 predstavnika renomiranih kompanija, među kojima su Hidria, ASA Group, Atlas Grupa, Atlantic, Gorenje, Alkaloid, BMW, Nectar, Delta Holding, Philip Morris, BBI, Uber, Bambi, Imperial Tobačo i mnogih drugih.

Na skupu će učestvovati i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija - Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodne finansijske korporacije (IFC), Svetske banke...

Osnovana 2011. godine, SAMIT 100 je jedinstvena poslovna inicijativa koja okuplja ključne poslovne ljude regiona sa idejom podsticanja poslovnih zajednica regiona da preuzmu odgovornost za poslovanje i ekonomske integracije, poboljša konkurentnost nacionalnih i regionalnih ekonomija i obezbedi bolji kvalitet života za sve građane ovog dela Evrope.

Prvog dana Samita, učesnici će imati prilike da razgovaraju o značaju povezivanja u regionu, razvoju elektrifikacije, slobodnom kretanju robe i usluga i tome kako lokalne ideje mogu dostići globalni uspeh, ali i o idejama i projektima za unapređenje saradnje unutar regiona JIE i njegovog približavanja Evropskoj uniji kroz Berlinski proces.

U tom cilju je predviđeno i potpisivanje okvirnog sporazuma između SAMIT100 platforme i Komorskog investicionog foruma privrednih komora Zapadnog Balkana, institucionalizovanog na nedavno održanom Samitu u Trstu. Među učesnicima su i predsednik Privredne komore Srbije Marko Ccadež i generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Učestvovaće prvog dana i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, potpredsednik vlade Makedonije Kočo Angušev, ministar infrastrukture Slovenije Gašperšić, ministar transporta Crne Gore Osman Nurković i ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko.

Drugog dana, učesnici će biti angažovani na pet kreativnih radionica, čije su teme energetika, ekonomija znanja, brendiranje proizoda u sektoru hrane i pića, digitalna agenda i turziam.

U okviru ovog dana predviđen je politički panel premijera iz regiona, koji će se osvrnuti na regionalni dogovor za novo doba, u skladu sa sloganom SAMIT100.

Kako je najavljeno u programu, na plenarnom panelu "Da li region može da učestvuje u globalnom utakmici (Can the Region Compete at the Global Playfield) učestvovaiće i premijer Makedonije Zoran Zaev, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Albanije Edi Rama, premijer Crne Gore Duško Marković i kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Predsednik Upravnog odbora Samita100 i generalni direktor kompanije Alkaloid Živko Mukaetov je ranije izjavio da ono što čini Samit jedinstvenom inicijativom je to što otvara mogućnosti za istinsku povezanost i korišćenje zajedničkog potencijala svih zemalja regiona.

- Samit100 je i sam nastao kao regionalna inicijativa i zato su naši članovi u Upravnom odboru upravo predstavnici privrede iz celog regiona jugoistočne Evrope. Kao predsednik Upravnog odbora, ali i kao direktor kompanije koja regionalno i međunarodno posluje, svestan sam snage i značaja koji daje zajednički nastup i povezanost naših zemalja - rekao je Mukaetov.

Hoće li ovogodišnji biznis forum SAMIT100 poslovnih lidera Jugoistočne Evrope privoleti političare da omoguće uklanjanje fizičkih i mentalnih granica i barijera unutar regiona, teško je reći, ali je slovenački privrednik Iztok Seljak uveren da je to jedini put za razvoj regiona i mogućnost da region bude "EU pre EU".

On je uveren da zemlje u regionu treba da se fokusiraju na političku stabilnost i ekonomski rast, te da razlike među sobom ne vide kao povod za sukobe, već kao konkurentsku prednost i osnov za sve vrste povezivanja i u klasičnom i u digitalnom smislu.

- Za to su nam potrebne vlade koje će biznis pomagati, a ne obeshrabrivati - kaže Seljak, potpredsednik Upravnog odbora Samita100 poslovnih lidera i predsednik Upravnog odbora slovenačke kompanije Hidria.

- Potrebne su nam jasne regionalne i, unutar toga, koordinisane nacionalne strategije u osnovnim domenima liderstva, preduzetništva, inovacija i globalizacije. Samit 100 označava otvaranje regiona prema sebi, radi uklanjanja fizičkih i mentalnih granica i barijera, čime otvara ceo region u celini prema spolja i omogućava sinergetski zajednički pristup prema trećim tržištima - dodao je on.Seljak, koji je jedan od tvoraca i glavnih pokretača EDISON projekta i čelnik jedne od vodećih evropskih kompanija u oblasti industrije automobilske tehnologije Hidria, podseća da Samit 100 radi na tim ciljevima od 2011. godine dodajući da se mora uradaiti još mnogo više. Projekta EDISON eCity je jedan od najznačajnijih regionalnih projekata u oblasti ekološkog transporta.

Šesti sastanak regionalnog biznis foruma SAMIT100 pokazatelj je da postoji ne samo veliko poverenje, već i interes privrednika regiona za uspostavljanjem ekonomske saradnje, ukljanjanjem barijera i zajedničkim projektima, ocenjuje predsednica Spske asocijacije menadžera Stanka Pejanović.

Ona je rekla da će na SAMIT100, koji se održava 16. i 17 oktobra, jedna od glavnih tema biti projekti Edison i Zelena Balkanika, koji su izraz zajedničke želje kompanija iz regiona za boljom i modernijom povezanošću, kao i za veću brigu o životnoj sredini. Pejanović je istakla da je jedan od ciljeva ovogodišnjeg skupa SAMIT100 uspostavljanje slobodnog transporta i uklanjanje barijera, koje sprečavaju bolju saradnju u regionu Jugoistočne Evrope koji, kako kaže, zaostaje u razvoju i stabilnosti zbog sporosti, komplikovanosti i zastoja u transportnim rutama.

-Na primer, potrebno je 12 sati da se dođe iz Skoplja u Sarajevo, putem ili avionom! Postoji mnogo načina da unapredimo povezanost naA!ih zemalja i o tome ćemo pričati sa političarima. Mi ćemo izaći sa konkretnim predlozima za unapređenje povezanosti i saobraćaja, a na političkim strukturama je da nam veruju da je to mogće - smatra Pejanović.

Predsednica SAM-a dodaje da je jedan od predloga i ubrzanje "protočnosti" karga duž rute jugoistočne Evrope, posebno za komercijalna i transportna vozila, kroz ubrzanje carinskih procedura i carinskih kontrola.

Pejanović podseća da je regionalna inicijativa Samit100 kao jedinstevn koncept u regionu pokrenuta 2011. od strane SAM-a u saradnji sa Združenjem Manager Slovenije i Hrvatskom udrugom poslodavaca, a pridružili su joj se i privrednici iz Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i drugih zemalja regiona.

Na do sada održanim samitima konstatovano je da su regionu Jugoistočne Evrope potrebne investicije i poboljšanja u nekoliko oblasti, kao što su infrastruktura, transport, energija, digitalizacija, brendiranje regiona, poboljšanje mobilnosti radne snage, slobodnog kretanja robe i usluge.

"Samit 100" je postao jak brend u regionalnoj poslovnoj saradnji i važna platforma za razmenu ideja i podsticanje razvojnih programa, kroz koje je region korak bliže snažnoj poslovnoj zajednici, koja generiše visok ekonomski rast i stvaranje novog kvaliteta života za sve ljude u Jugoistočnoj Evropi.

Vizija "Samita 100" je da kroz konstruktivnu saradnju region Jugoistočne Evrope postane jedan od najinovativnijih i najkonkurentnijih u svetu.

#Biznis forum

#Skoplje

'