AKTUELNO

Bankarski krediti privredi su posle duže vremena porasli za 5,2 odsto u avgustu 2017. godine na mesečnom nivou, što je ohrabrujući znak za domaću ekonomiju, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić.

"Ako nema kredita koje koristi privreda, podrazumeva se da nema ni značajnijih ulaganja pre svega u investicije, ako nema investicija onda nema zaposlenosti, nema proizvodnje, a to znači da onda nema ni rasta društvenog proizvoda ni rasta standarda. Zato je ovaj rast kredita pravnih lica vrlo značajan", rekao je Dugalić na konferenciji za medije u UBS.

Istovremeno, kaže Dugalić, u avgustu je zabeleženo smanjivanje loših kredita (NPL) privrede i stanovništva, koji su pre dve godine iznosili 22 do 23 posto, pri čemu je kod privrede taj procenat bio čak na nivou od 26 odsto.

"Mere koje je u poslednje dve godine preduzela Narodna banka Srbije i Ministarstvo finansija za rešavanje problematičnih kredita sada daju rezultate, tako da je ukupan nivo loših kredita sada 14 procenata - kod privrede 17 odsto, a kod stanovništva 7,7 posto", precizirao je generalni sekretar UBS.

Tako dobri rezultati su, prema njegovim rečima, postignuti prodajom NPL-ova specijalizovanim fondovima i delom otpisom loših kredita za koje je procenjeno da su teško naplativi.

Kada je reč o plasmanima stanovništvu, Dugalić je istakao da je u avgustu registrovan rast gotovinskih kredita od 2,1 odsto na 306 milijardi dinara, dok stambeni krediti iznose 381 milijardu.

Takođe su u posmatranom mesecu povećani i krediti za refinansiranje za 3,4 odsto, koji su dostigli iznos od 113 milijardi dinara. Docnja u otplati kredita je, kako dodaje, smanjena kod svih kategorija klijenata i to kod pravnih lica sa 13,4 odsto u julu na 12,3 procenta u avgustu, a kod stanovništva sa 5,9 na 5,8 posto.

Komentarišući jučerašnju odluku NBS o smanjenju referentne kamatne stope na 3,75 odsto, Dugalić je istakao da je logično da i dinarski krediti sada pojeftine.

"Referntna kamatna stopa je na izuzetno niskom nivou u odnosu na stanje koje smo imali pre nekoliko godina, kada je ona iznosila 18 odsto. Snižavanjem referentne kamate NBS želi da podstakne rast dinarskih kerdita i da podrži proces dinarizacije u cilju smanjenja rizika od izloženosti građana kreditima sa varijabilnom kamatom", naveo je on.

Na novinarsko pitanje u kojoj valuti se privreda pretežno zadužuje, reako je da je to u evru, jer je šestomesečni LIBOR negativan, zbog čega su krediti indeksirani u toj valuti jeftiniji.

#Rast

#kredit

'