AKTUELNO

Zakon koji je Slovenija donela kako bi sprečila Agrokorovo finansijsko iscrpljivanje Merkatora opravdao je svoju svrhu i delovao preventivno, izjavio je slovenački ministar ekonomije Zdravko Počivalšek.

- To što se nakon dolaska vanrednog člana uprave u Merkator, određenog specijalnim slovenačkim zakonom, nisu događale stvari štetne za Merkator ne znači da ih u prošlosti nije bilo - rekao je Počivalšek komentarišući prvi izveštaj poverenika slovenačke vlade za Merkator Gregora Planteua.

Prema tom izveštaju, u Merkatorovom poslovanju s matičnim koncernom u prva tri meseca od kako je Planteu postavljen u upravu slovenačkog trgovinskog lanca sve je bilo korektno, prenosi Jutarnji list.

Dobar preventivni učinak vanrednog poverenika za Merkator i samog "lex Merkatora" pokazao se u pregovorima u kojima pri Merkatorovom preuzimanju Konzumove trgovinske mreže u BiH nije došlo do aranžmana koji bi naneli poslovnu štetu slovenačkom preduzeću, kazao je Počivalšek.

SAVIĆ I SPASOJEVIĆ ZA PINK: Stabilan kurs dinara jača POZICIJU DRŽAVE (VIDEO)

Portal Siol.net navodi da je zahvaljujući lex Merkatoru i vladinom povereniku u upravi slovenačkog trgovackog lanca sprečeno da Merkator prilikom pregovora o preuzimanju Konzumove mreže trgovina u BiH preuzme i Konzumove obaveze prema dobavljačima u toj državi.

Pored toga, dogovoreno je da radnici u trgovinama Konzuma u BiH najpre dobiju otkaze, a tek onda da budu zaposleni u Merkatorovim prodavnicama, kako ne bi imali pravni osnov za tužbe protiv novog poslodavca, vezane za svoja potraživanja.

Podsećajući da se svojevremeno protivio prodaji Merkatora Agrokoru, ne zato jer se radi o stranom vlasniku nego zato što je Merkator objedinjavao slovenačku prehrambenu industriju, Počivalšek je izrazio nadu da će Agrokor izaći iz sadašnjih teškoca, ali da se bez obzira na to mora transformirati i Merkator.

- Merkator bi i dalje trebalo da... bude dobro povezan sa slovenačkom mrežom dobavljača, pri čemu nije toliko važna vlasnička struktura nego ekonomičnost i konkurentnost. Merkator će morati da se transformiše u smislu rešenja logističkih izazova, povećanja produktivnosti i promena u načinu prodaje - ocenio je ministar.

Počivalšek je upozorio da Merkator na slovenačkom tržištu poslednjih godina gubi korak u konkurenciji sa stranim diskontnim trgovinskim lancima kao što su Lidl i Hofer, prenosi Jutarnji.

#Merkator S

#Slovenija

'