AKTUELNO

Rudarsko-topioničarski basen "Bor" započeće uskoro pripreme za otvaranje rudnika bakra i zlata "Cerovo 2", a početak radova biće finansiran iz državnog budžeta.

Kako navodi list, u Vladi Srbije je rečeno da je namera države da počne sa eksploatacijom rudnika "Cerovo 2", jer bi se na taj način smanjila zavisnost od uvoza koncentrata bakra za borsku topionicu, ali bi se i domaćom rudom popunio rad tog metalurškog postrojenja, piše Blic.

Sagovornik Blica iz vlade kaže da trenutna cena bakra državi "ide na ruku" i da iznosi oko 6.500 dolara po toni, dok, kako očekuje, cena će rasti i ustaliti se na 7.500 dolara po toni.

Podseća da je pre godinu dana, cena bakra bila je 4.300 dolara po toni.

KIF I ANTIĆ: Firme iz Engleske žele veće prisustvo u Srbiji

Prema pisanju lista, po preliminarnim studijama, za aktiviranje "Cerova 2" neophodno je oko 120 miliona evra, ali će, navode, država finasirati deo te sume, neophodan za pocetak eksploatacije.

"Vek trajanja 'Cerova 2' je predviđen na 20 godina. Ali, za to vreme odatle je moguće dobiti blizu 20 tona zlata, 400 hiljada tona bakra i oko 120 tona srebra", navodi sagovornik lista.

Eksploatacijom "Cerova 2", pišu, stekli bi se uslovi da se rudnik proširi ka najvećem ležištu bakra koje RTB ima, koje se naziva "Cerovo primarno", a za čije je aktiviranje potrebno investirati oko 350 miliona evra.

"Ako pokrenemo 'Cerovo 2', uz sve pobrojane efekte, nije zanemarljivo ni to što bi tako podigli i vrednost samog RTB-a i na taj način, prilikom pregovora o privatizaciji ili strateškom partnerstvu sa kompanijama koje su zainteresovane za RTB, imali bi bolju pregovaračku poziciju", kaže sagovornik lista i napominje da, primera radi, uz kineske i ruske kompanije, za privaticaciju RTB-a je zainteresovan jedan investicioni fond iz Kanade.

Ocenjujući trenutnu situaciju, napominje i da u ovom trenutku nije pametno prodati RTB ili ići u dogovor o strateškom partnerstvu, već, kako kaže, to treba učiniti u najpovoljnijem trenutku, pod uslovima koji bi za državu bili najpovoljniji.

#Bor

#Rudnik

'