AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da Srbija ima dobre ekonomske pokazatelje, uprkos problemima u poljoprivredi i hidroenergetici zbog suše i da će javni dug biti smanjen na 62 odsto BDP-a do kraja godine.

"Mi smo rekli da će privredni rast biti najverovatnije manje od tri odsto, kolika je bila projekcija i to pre svega, nažalost, zbog vremenskih prilika- izuzetno teške zime, zbog koje je trpela proizvodnja struje, pre svega u termosektoru, ali i zbog suše koja je pogodila poljoprivredu i proizvodnju struje u hidrosektoru, ali svi ostali pokazatelji su jako dobro", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara.

Ona je rekla da je razgovarala o tome i sa fiskalnim savetom i da ti parametri pokazuju da imamo "ekonomsko ozdravljenje", kao i izvoz koji je veći od predviđenog, odnosno sa rastom od 10 do 12 odsto.

SAVIĆ I SPASOJEVIĆ ZA PINK: Stabilan kurs dinara jača POZICIJU DRŽAVE (VIDEO)

Kako kaže, rast se beleži i u industriji i to šest do osam odsto.

"Imamo i smanjenje javnog duga, mnogo više nego što je bilo planirano i danas on iznosi 64,5 odsto, a očekujemo da je moguće da se spusti 62 odsto BDP-a do kraja godine", rekla je Brnabić i dodala da je to stvar koja veoma ohrabruje.

Brnabić kaže da je Srbija mogla da ostvari i bolji privredni rast, ali da ćemo imati mnogo bolju sledeću godinu.

Prema njenim rečima, dosta je izazovno da imamo istovremeno drastično smanjenje javnog duga i povećanje privrednog rasta, što ekonomski, kako kaže, i ne ide jedno sa drugim, ali da u ovom trenutku nemamo razloga za zabrinutost.

"Ja svakako kao predsednica vlade nisam zabrinuta dok god sve ostale stvari idu dobro", rekla je Brnabić.

#Ekonomija

#Uspeh

'