AKTUELNO

Cena struje u Srbiji će od 1. oktobra poskupeti dva odsto. Za prosečnog potrošača to znači uvećan račun za 68 dinara.

I pored toga što će cena električne energije biti veća, ministar energetike Aleksandar Antić na to gleda kao neki vid korekcije. Međunarodne institucije tražile su daleko vođe poskupljenje, jer je cena Srbije najniža u Evropi, a cena je daleko niža i od zemalja u regionu.

Radojka Nikolić, osnivač i glavni urednik ekonomsko poslovnih magazina Ekonometar i Biznis, rekla je da se o poskupljenju struje dugo razgovara, jer je, kako je istakla, u Srbiji najniža cena struje u regionu.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Bez obzira na to što imamo tako niska primanja, ne može tako veliki sistem da funkcioniše, a da toliko nisko prodaje svoj proizvod. Veliko je pitanje koliko racionalno funkcioniše taj sistem, prvo što ima veliki broj zaposlenih, to je negde oko 30.000. Svetska banka i MMF su se stalno zalagali za restruktuiranje tog sistema, tako da se smanji broj zaposlenih, da se smanji broj direktora (sećate se da je bilo negde oko 600 direktora). Ono što je jako važnoi mi imamo velike tehničke gubitke u proizvodnji struje, ili se struja krade ili se gubi. U svakom slučaju ne naplati se. I ti tehnički gubici dostižu od 13 do 15 odsto. Naravno i u Evropi i u razvijenim zemljama postoji neka vrsta tehničkih gubitaka, ali ona je niska i ide do nekih pet, šest odsto. Kada sve to posmatrate onda se pitate kuda će ići taj novac od poskupljenja i da li je neophodno da struja poskupi. Ono što je u ovom slučaju utešno to je reč o zaista niskom nivou poskupljenja, to pojedinačno po domaćinstvu ne iznosi mnogo – kaže Nikolićka.

Prema njenim rečima, bez obzira na to što je po domaćinstvu nizak nivo poskupljenja i što mi imamo domaćinstva koji su socijalno zaštićeni pa imaju popuste pri plaćanju struje, jako je važno našta će taj novac otići.

Aleksandar Antić, ministar energetike, rekao je da je ovo korekcoija cene struje, a ne povećanje. On je naveo da je to uvećano za iznos inflatornih kretanja i da je povećanje kako se ne bi gubilo na materiji.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Pre svega mi imamo plan finansijske konsolidacije Elektroprivrede Srbije i taj konsolidacije smo napravili sa Svetkom bankom, praćen od strane MMF-a. On je definisao niz nekih ciljeva koje mi u tom procesu kada je EPS u pitanju mi moramo da prođemo. Jedan od tih ciljeva jeste vezan i za smanjenje gubitaka i moram da kažem da je to pitanje po kojem smo napravili dobar rezultat. Negde sa 14 skoro 15 odsto smo sada na 12 odsto, a ušta spada tehnički siste gde je gubitak zbog prenosa i raznih stvari, kao i srpski rečeno tu je i krađa struje – rekao je Antić i dodao da je EPS naše opšte dobro koje moramo da čuvamo i koji mora da se razvija.

Prema njegovim rečima besmislena su pitanj kada čuje, a koje dolazi i stručnih krugova, ne zna na šta će se taj novac utrošiti.

-Cena struje je najniža u Evropi, a moram da pomenem da je cena 20 odsto niža nego u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, 30 odsto manja cena nego u Crnoj Gori, a 50 odsto manja nego u Hrvatskoj. Cena električne energije u Srbiji je ispod ekonomske cene. Mi se zaista trudimo da zbog ovih svih ekponomsko-socijalnih kretanja ona ne raste na način na koji to čak i međunarodne finansijske i nstitucije traže, nego da to bude izuzetno usporena cena rasta. Mislim da ovih dva odsto ili 68 dinara to i pokazuje. To je politika Vlade, to je politika i predsednika Aleksandra Vučića i mi ćemo na tome istrajati – rekao je Antić.

#Aleksandar Antić

#Radojka Nikolić

#Struja

#poskupljenje

'