AKTUELNO

Reč je iznosima od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra

Banke u Srbiji građanima su nezakonito naplaćivale premije osiguranja stambenih kredita osiguranih kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).

Iako je Nacionalna korporacija osiguravala potraživanje banke i plaćanje premije osiguranja po ugovoru je bilo obaveza banke, banke su ovaj trošak prenosile na korisnike kredita.

Ovo je potvrđeno prvostepenom presudom Trećeg osnovnog suda u Beogradu.

Ukoliko ona postane pravnosnažna, to će biti jedan od najdrastičnih primera kako su banke u Srbiji, uz jednostrano povećanje kamatnih stopa, kursne razlike, provizije za obradu i praćenje kredita, neosnovano zarađivale i na ovim naknadama, iako bi, po zakonu, jedini osnov zarade trebalo da bude kamata.

OPASNO NEVREME TUTNJI KA SRBIJI: Haos kreće za manje od 48 sati!

Prema rečima stručnjaka, ako presuda postane pravosnažna, banke će naplaćene premije morati da vrate građanima. Reč je iznosima od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra po kreditu, jer se naknada kreće do 1.5 do 4.2 odsto odobrene sume.

To bi značilo da ako je građanin uzeo kredit od 100.000 evra, za ovu naknadu je platio minimalno 1.500 evra, a maksimalno 4.200 evra, u zavisnosti od vrste obezbeđenja kredita.

Ugovorom koji NKOSK zaključio sa bankom predviđeno je da, u slučaju da korisnik prestane sa otplatom kredita i banka otkaže ugovor o kreditu, Nacionalna korporacija isplaćuje sve dospele anuitete do momenta otkaza ugovora i nastavlja sa otplatom anuiteta po dospelom kreditu do prodaje nepokretnosti na kojoj je upisana hipoteka.

Banka ima obavezu da, dok korporacija plaća anuitete, prodaje nepokretnost bez odlaganja. Posle prodaje sledi raspodela tih sredstava i u slučaju da ostvarena cena nije dovoljna da pokrije potraživanje banke, korporacija pokriva banci 75 odsto eventualnog neto gubitka.

Banke zaduženima vraćaju 50 miliona evra od osiguranja?

Kada bi bankari zaduženima za stambene zajmove vratili svaki cent koji su im naplatili ime osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, morali bi da pripreme bar 50 miliona evra. Jer, najmanje toliki iznos su banke zaračunale građanima na ime premije osiguranja zajma kod Korporacije, prevaljujući sopstveni trošak na račun klijenata.Građani Srbije trenutno otplaćuju više od 90.000 stambenih zajmova, vrednih oko 3,35 milijardi evra, osiguranih kod NKOSK.

#Novac

#kredit

#stan

'