AKTUELNO

Vest o presudi od oko 40 miliona dolara protiv Srbije, za poslove koje je grčki "Mitilineos" pre više godina imao sa RTB "Borom", dokaz je neodgovornog vođenja ekonomske politike prethodnih vlasti i nesposobnosti da se odgovorno suočavaju s problemima i da ih rešavaju, izjavio je ministar privrede Goran Knežević.

- Upravo u vreme kada Srbija dobija priznanja sa svih strana sveta za uspešno sprovođenje ekonomske politike, stižu nam i aveti iz prošlosti - naveo je Knežević povodom objave grčke kompanije "Mitilineos" da je u arbitražnom postupku protiv Srbije, zbog poslova sa RTB "Borom", doneta presuda u korist te firme.

Srbija je poslednjih godina uspela da postigne da imamo više direktnih stranih investicija od drugih zemalja Zapadnog Balkana, da smanjimo stopu nezaposlenosti sa 25,6 na 11 odsto, pa čak i da nas Aj-Bi-Em u poslednjem izveštaju u 2017, a koji se odnosi na 2016. godinu, plasira na prvo mesto u svetu po kriterijumu broja otvorenih radnih mesta po stanovniku.

Kako kaže, vest o presudi od oko 40 miliona dolara protiv Srbije za poslove koje je grčki "Mitilineos" pre više godina imao sa RTB "Borom" jasno pokazuje da su ranije u Srbiji "cvetali" demagogija i politikantstvo, što je i dovelo našu zemlju i njene građane u situaciju kakvu sada imamo.

MMF: Srbiji na raspolaganju dodatnih 64,9 miliona

Ova vlada je odlučna u nameri da pokaže suprotno, poručio je Knežević.

- Danas ne guramo probleme pod tepih, već ih rešavamo i to uvek na način koji je u aktuelnim okolnostima za Srbiju najbolji mogući. Tako ćemo rešavati i nasleđene probleme, jer takvo 'nasledstvo' ne želimo da ostavljamo našoj deci i unucima - ističe ministar.

Naveo je da vlada želi da ostavi Srbiju koja ide napred i u kojoj ćemo svi živeti bolje. Ministarstvo privrede će, kada je reč o ovom slučaju, postupati dalje u skladu sa zakonom i u saradnji sa nadležnim organima, kako bi zaštitili interese Srbije, zaključio je Knežević.

Međunarodni arbitražni tribunal je u višegodišnjem arbitražnom postupku koji je pokrenula kompanija Mitilineos protiv Srbije, a povodom RTB "Bora", doneo presudu u korist grčke kompanije koja traži obeštećenje, tvrdi grčka firma.

Kako navodi "Mitilineos", Ženevski tribunal je presudio da država Srbija isplati grčkoj kompaniji naknadu u iznosu od 40 miliona dolara.

#Goran Knežević

#RTB Bor

#dug

'