AKTUELNO

Ministarka je nastavila vanrednu kontrolu gradilišta po Srbiji obilaskom dela Koridora 10, deonice Grdelica-Caričina dolina.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajalović danas je prilikom vanredne kontrole dela Koridora 10 u Grdeličkoj klisuri rekla da je zadovoljna tim gradilištem.

- Za razliku od gradilišta koja smo obišli proteklih dana, ovo je gradilište za koje mogu da kažem da sam njime zadovoljna. Danas je subota, a ovde ima više od 200 radnika koji rade u dve smene, ovde je više od 100 mašina i zaista se radi kako treba. Ovakva gradilišta želim da vidim širom Srbije. Na ovoj deonici radi kompanija iz Republike Srpske "Integral inženjering" i vrlo sam zadovoljna kako rade - istakla je Mihajlović, saopštilo je resorno ministarstvo.

Foto: Tanjug

Kako se navodi Mihajlović je danas nastavila vanrednu kontrolu gradilišta po Srbiji obilaskom dela Koridora 10, deonice Grdelica-Caričina dolina u Grdeličkoj klisuri, na kojoj radove izvode firme iz Republike Srpske - "Integral inženjering" i "Prijedor putevi", zajedno sa šabačkim "Interpokom".

Pročitajte još: Krkobabić: Razvijaćemo i štedno-kreditno zadrugarstvo

Ona je istakla da je ovde reč o najtežoj deonici Koridora 10 i to o onom jedinom preostalom delu koji se završava na našoj najvažnijoj saobraćajnici. Trenutno se radi na miniranju dela koji se naziva Momin kamen kako bi se zaštitila deonica auto-puta koja će ovuda da prođe.

Foto: Tanjug

- Zbog izuzetno teškog terena kroz Grdelicu ćemo imati nekoliko mostova i vijadukta kako bismo mogli da probijemo klisuru. Do sada je izminirano i odneto oko 250.000 kubika kamena, koji neće biti uništen i bačen, već će biti iskorišćen za podlogu auto-puta, čime su ostvarene velike uštede. Kako sam saznala, samo jednog dana potrošeno je više od 20 tona eksploziva za miniranja. Ono što sam tražila od izvođača jeste da posebnu pažnju obrate na bezbednost radnika i dobila sam uveravanja da će sve biti kako treba - rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila i da je ova deonica karakteristična, jer je zbog zahtevnih radova morao da bude izmešten i deo međunarodne pruge Beograd-Niš-Preševo i dalje ka Makedoniji i Grčkoj.

Novosagrađena deonica ove pruge u saobraćaju je već godinu dana. Ukupna vrednost radova na Koridoru 10 na deonicama kroz Grdeličku klisuru iznosi 234,4 miliona evra.

Ministarka građevinarstva obišla je i gradilište na deonici Koridora 10 od Srpske kuće do Levosoja i ocenila da je kritika vredela i da se u odnosu na ranije više radi i da ima mnogo više mašina. Ovu deonicu na kojoj rade domaće kompanije „Ratko Mitrović" i “Srbija autoput" potpredsednica Vlade obišla je i pre mesec dana, kada nije bila zadovoljna radovima.

Sa istog ovog mesta pre mesec dana sam rekla da više neću dozvoliti šminkanje gradilišta pred naše dolaske i najavila da ću kontrolisati radove bez ikakve najave. Krikovala sam tada izvođače da moraju više da rade kako bi u roku završili ovu deonicu. Danas je subota i moram da priznam da je sasvim drugačija slike od one pre mesec dana. Više se radi, ima mnogo više radnika i mašina i ovo što vidim daje nadu da će naše kompanije, za koje sam se toliko borila da dobiju ovaj posao glavnog izvođača na Koridoru 10, svoj posao da urade na vreme i kvalitetno - istakla je Mihajlović, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ona je još jednom apelovala na naše kompanije da iskoriste lepo vreme i građevinsku sezonu i da svakog dana rade kako bi ispunili svoj deo obaveza.

Vrednost ove deonice auto-puta zajedno sa izgradnjom nove petlje kod Bujanovca je oko 3,7 milijardi dinara i plan je da radovi budu završeni u novembru.

Foto: Tanjug

- Vlada Srbije ulaže veliki novac u puteve, to je novac građana Srbije i očekujem da se naše kompanije odgovorno odnose prema svom poslu. Sve plaćamo na vreme i tražimo da svi poštuju ugovore. I znajte, ovo nije poslednja vanredna kontrola ovog gradilišta, videćemo se uskoro - rekla je Mihajlović i dodala da ćemo završetkom ove deonice dobiti kompletan auto-put od Vladičinog Hana, preko Vranja, do Preševa.

#Gradilište

#Zorana Mihajlović

'