AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas Sajm šljiva u Osečini.

Predsednik Vučić je otvarajući Sajam rekao da očekuje bolju budućnost i  najavio da će država sve više ulagati u ovaj kraj i da će građani uskoro moći da osete napredak i boljitak.

Foto: TV Pink Printscreen

- Puno smo uložili u jug Srbije. Azbukovica, Rađevina  tu nismo dovoljno ulagali, radimo sada na na dovođenju onih koji bi u Osečini da se bave preradom prehrambenih proizvoda - rekao je Vučić.

- Pecka je nekada bila čudo za celu Srbiju, a država će učiniti sve da taj kraj opet oživi - rekao je Vučić, navodeći da polovina od ukupnog izvoza šljiva dolazi iz Osečine.

On je rekao da će država pomoći da fabrika Krušik - plastika u Osečini još bolje radi, da ima drugi status i da još više ljudi bude zaposleno.

On je istakao da je, zahvaljujući investicijama vlade u ovaj region, i naročito u put Valjevo-Loznica, ovaj region dobio mogućnost bolje distribucije šljiva.

Foto: TV Pink Printscreen

On je izrazio očekivanje da će boljitak uskoro moći da se oseti i da će taj kraj biti još uspešniji i snažniji i još bogatiji, da se vaše potomstvo bavi proizvodnjom šljiva.

Vučić je rekao da se dogovara izgradnja lokalnih puteva u vrednosti od 1,5 miliona evra i naveo da se do sada najviše ulagalo u jug Srbije, ali da će sada prioritet biti ulaganje u ovaj kraj.

Kako je najavio, put do Pecke biti završen do juna 2018. godine.

Državaće nastojati da pospeši razvoj proizvodnje šljive, rekao je Vučić i dodao da je zahvalan privatnicima koji su bez pomoći države uspeli da ostvare značajne rezultate. Govoreći o infrastrukturnim projektima, Vučić je rekao da je sledeći put Šabac - Loznica, za koji je uz dve brze trake potrebno između 70 i 90 miliona evra.

-Gledamo da nađemo način finansiranja,a da ne ide sve odmah u javni dug. Imaćemo manjih proiblema sa eksproprijacijom - rekao je Vučić ukazavši na lošu situcaiju u Zapadnoj Srbiji, a kao primer je naveo Loznicu gde ima 14.900 nezaposlenih, više nego Kraljevo koje je za 25 - 30.000 veće mesto. - Posle Kruševca, Kraljeva,Kragujevca okrećemo se Zapadnoj Srbiji. Neću da govorim o rokovima, radimo na tome - rekao je Vučić.

Rok za unutrašnji dijalog o Kosovu?

- Nemamo mi rokove, osim onih koji se tiču naše budućnosti i niko nam ih ne postavlja. Ne moramo mi ništa, niko nam nije rekao da moramo, i najverovatnije i nećemo sprovesti, jer se plašimo realističnog pristupa - rekao je Vučić. Od septembra ćemo krenutu da razgovaramo sa civilnim sektorom, Akademijom nauka, crkvom, političkim stankama, ocenivši da od toga zavisi budućnost Srbije, te da treba pokušati naći konsenzus ako za to postoji bar jedan odsto šanse. -Nemam strah za ekonomsku budućnost Srbije, bolje su naše polazne osnove nego drugih zemalja u regionu, ali razvoj može da zakoči to ako ne budemo politički pametni, a to ne bi bilo ništa novo - rekao je Vučić. Ako bude moguće postići konsenzus sa važnih društvenim i političkim činiocima, videćemo kako ćemo to da konkretizujemo, dodao je Vučić.

O susretu oppozicije i Mekalistera

Osvrnuvši se na navode da je opozicija u susretu sa Mekalisterom kritikovala ekonomski razvoj Srbije, on je rekao da je evropski izvestilac izgleda više zna o stanju srpske privrede.

- Od tih brčkanja na morima nisu stigli da vide...Mekalister sve te brojke bolje zna od njih. Možemo da govorimo o tome da rast treba da bude veći, ali sigurno nije minus tri odsto kao u njihovo vreme - rekao je Vučić.

Upitan o inicijativi Vulina da se u Ministarstvu odbrane okače njegove slike, on je rekao da je on prvi predsednik Srbije koji je tražio da se njegove skinu iz Predsedništva i zamolio Vulina da ne postavlja njegove slike.

- Meni moje slike smetaju, ali nemojte sad da vodite kampanju, jer se toga u vreme Borisa Tadića niste setili - istakao je Vučić.

Govoreći o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Vučić kaže da je to jedna smehotresna olimpijada.

- Oni SSP dozvolili da stranci od septembra kupuju zemljište, a danas nas optužuju da mi to činimo. Mi hoćemo da sprečimo prodaju zemljišta strancima - rekao je Vučić.

Osečina jedan od najvećih proizvođača šljive

Predsednik opštine Osečina Dragan Aleksić rekao je danas na otvaranju sajma šljiva u toj opšstini da je Osečina jedan od najvećih proizvođača šljive u Srbiji, što je tradicija koja se u tom kraju neguje i do koje se drži još od kad je Srbija bila Kneževina.

On je istakao da je, zahvaljujući investicijama vlade u ovaj region, i naročito u put Valjevo-Loznica, ovaj region dobio mogućnost bolje distribucije šljiva.

- Danas je šljiva na trpezama širom sveta, zahvaljujući šljivi ovde se živi, dočekuje i ispraća. Uz bolju organizaciju i nastavak podrške države možemo još više da iskoristimo naš potencijal - rekao je Aleksić.

Dodao je da se ulaže u poljoprivredu, da se grade mostovi i putevi i da se kultura i turizam razvijaju.

Na otvaranju su uručena i sajamska priznanja za najveće izvoznike šljive u Srbiji za 2016. Godinu, a to su porodična firma "Tehnobožići" iz Šapca i firma "Jovanović voće" iz Osečine. Oni su dobili srebrni dukat, diplomu i čuturu za motivom šljive.

Na sajmu koji traje i naredna dva dana učestvuje više od 200 izlagača i gostiju iz zemlje i inostranstva, a pored proizvoda od šljiva biće izložena i poljoprivredna mehanizacija.

Sajam se održava u Sportskom centru Osečina, a najavljeno je da će sve tri večeri dokle traje manifestacija biti održavani koncerti.

#Aleksandar Vučić

#sajam

'