AKTUELNO

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da se izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje se nalazi u skupštinskoj proceduri, popravlja ono što je loše ispregovarano Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, u delu liberalizacije poljoprivrednog zemljišta.

Izmenama zakona, koji će stranim državljanima iz zemalja EU ograničiti kupovinu zemljišta, se štite interesi Srbije, srpskih poljoprivrednika i oranica.

- Srbija je jedina zemlja koja je pristala da joj se liberalizuje poljoprivreno zemljište pre ulaska u EU. Druge zemlje do nisu dopustile sve do pristupanja EU, ili su imale prelazni period - ukazao je Nedimović.

Izmenama zakona je predviđeno da poljoprivredno zemljište mogu da kupe strana lica koja imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo u Srbiji 10 godina i najmanje tri godine obrađuju zemlju, i naravno imaju svoju mehanizaciju.

Stranci koji ispunjavaju te uslove će, precizirao je, moći da kupe maksimum dva hektara zemlje. To se, kako je dodao, odnosi na privatno poljoprivredno zemljište, a ne da državno koje će i nadalje za kupovinu biti nedostupno strancima.

- Naše zemljište je atraktivno i kvalitetno. Na ovaj način popravljamo ono što je ispregovarano 2008. godine i štitimo naše ineterese. Ne valja plakati za prosutim mlekom, ovo je način da popravimo stanje stanje - istakao je ministar.

Govoreći o izmenama zakona o poljoprivrednom zemljištu, on je objasnio da će i nakon isteka roka od 10 godina stranci u Srbiji moći da kupe samo privatno poljoprivredno zemljište.

Procena štete od suša za 20 dana

Nedimović je, kada je reč o proceni štete od suša, rekao da će ona na egzaktan način biti utvrđena za 20 dana, te da je najbolji način borbe protiv ovog problema izgradnja sistema za navodnjavanje.

Ministar je najavio i subvencije za mala i velika poljoprivredna gazdinstva iz predpristupnih fondova u iznosu od 175 miliona evra.

Nedimović je rekao da će ta sredstva biti opredeljena za mehanizaciju, opremu i skladišta, ukazavši da će biti usposvaljen sistem kontrole, te da pet godina neće biti moguće otuđiti opremu kupljenu kroz subvenciju.

#Branislav Nedimović

#Poljoprivreda

#Zakon

'