AKTUELNO

Privredni rast u drugom polugodištu bi trebalo da ubrza na 4,0 do 4,5 odsto, da bi se ostvarila ciljana stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu, koja je projektovana na tri procenta, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je rekla da uticaj vremenski neprilika - suše, grad, oluje - na rast BDP-a ne treba potcenjivati, ali da je u ovom trenutku prerano davati bilo kakve procene efekata tih faktora na privredni rast, dok štete ne procene nadležni državni organi.

TABAKOVIĆ: Banka Morgan uvrstila dinarske obveznice na listu hartija od vrednosti kojima će trgovati!

Istaknuto je da 90 odsto srpske ekonomije ima i dalje vrlo dobre performanse, pri čemu je posebno naglašeno da je izvoz povećan u prvih šest meseci za 12 odsto, odnoso da je skočio za 1,0 milijardu evra, da su investicije takođe zabeležile rast od 12 procenata, a tržište rada kontinuirano jača.

Tabaković je navela da je izvoz sektora usluga zabeležio rast za 300 miliona evra, posebno segment IT usluga, ali u turizam, izrazivši nadu da to ukazuje na promenu strukture poluga privrednog rasta sa poljoprivrede na usluge.

#Narodna Banka Srbije

'