AKTUELNO

Ministar bez portfelja za regionalni razvoj Milan Krkobabić je govoreći o velikom projektu, za podsticaje za osnivanje novih zadruga i investicionim projektima za postojeće, naglasio je da je njihov cilj oživljavanje srpskog sela.

-Agrarna reforma je nešto što se pojavljuje kao kamen međaš u određenim epohama, ne samo u Srbiji, već i širom sveta i tu se postavlja pitanje hoćemo li da sačuvamo selo ili nećemo? - naglasio je Krkobabić u Jutarnjem programu TV Pink.

-Ima nekih koji kažu da je to već kasno, ako odete u Pčinjski okrug imate ona sela na granici sa KiM potpuno prazna, tako da stoje ti argumenti, a na nama je da pokušamo, samo da pokušamo da ispravimo ono sve što smo loše radili, nije ovo naš greh, to se proteže unazad 100 i više godina. A zadruge mogu biti spas za srpsko selo  - dodao je on.

Foto: Printscreen

On je rekao da u Srbiji ima 630.000 porodičnih, poljoprivrednih gazdinstava, da u njima živi i radi 1,4 miliona ljudi, tačnije da ostvaruju egzistenciju na malim poljoprivrednim gazdinstvima.

-Osnovane su već dve zadruge, jedna koja će se baviti lekovitim biljem i druga koja će se baviti pčelarstvom - istakao je Krkobabić, naglasivši da su subvencija za osnivanje novih zadruga do 50.000 evra.

Biće pretresene sve postojeće zadruge, one koje imaju dobar bilans pomoćićemo im da nastave da rade, tamo gde je neophodno formiramo nove.

-Imamo gazdinstva koja se u zabačenim selima bave stočarstvom, a nemaju kome da isporuče mleko - naglasio je Krkobabić i dodao da je cilj zadrugarstva da se malim proizvođačima obezbedi plasman proizvoda i tako oživi srpsko selo.

Kao još jednu meru koja bi trebalo da oživi srpsko selo je, kako kaže, da se mladim poljoprivrednicima dodeli na korišćenje državna imovina bez naknade.

#Milan Krkobabić

#Selo

'