AKTUELNO

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić, potpisao je danas u Palati Srbije ugovore sa prve dve novoosnovane poljoprivredn zadruge sa juga zemlje, u okviru projekta vlade za oživljavanje zadrugarstva "500 zadruga u 500 sela".

Potpis na ugovore stavili su i predsednik Opštine Gadžin Han Saša Djorđević, direktor Poljoprivredne zadruge "Zaplanjski zasad" iz Gadžinog Hana Zoran Ilić, zamenik predsednika Opštine Merošina Jovica Milovanović i direktorka "Pčelarske zadruge Vee Cooper Devča" Aleksandra Petrović.

Foto: Tanjug

"Nastavićemo da osnivamo zadruge, a drugima ćemo ostaviti da ih broje. Umoriće se od brojanja koliko ćemo novih zadruga osnovati", istakao je Krkobabić.

Poljoprivrednoj zadruzi "Zaplanjski zasad" iz Gadžinog Hana dodeljeno je 5,9 miliona dinara za proizvodnju, preradu, pakovanje i plasman lekovitog bilja, dok će Pčelarska zadruga "Vee Cooper Devča" dobiti 6,24 miliona dinara za formiranje pčelinjaka.

"Za mesec dana ćemo posetiti ove zadruge i na licu mesta videti kako se troše pare i kako te zadruge funkcionišu", najavio je Krkobabić i dodao da ove zadruge imaju desetak zadrugara i isto toliko kooperanata.

Ljajić: Nema mesta trijumfalizmu, sve se vraća na staro

On je istakao da dnevno njegovo ministarstvo dobija dva do tri zahteva za osnivanje novih zadruga, te rekao da je brojka od 500 zadruga koliko se planira da bude formirano u naredne 2,5 godine, realna i ostvariva.

"Danas počinjemo suštinski pravi dijalog za spas srpskog sela. Hoćemo da mladi ostanu na selu i tamo vide svoju budućnost", rekao je ministar.

Predsednik odbora za selo srpske Akademije nauka i umetnosti Dragan Šoškić, istakao je da je želja te institucije i celog projekta osnivanja zadruga, da se slavi srpsko selo u Srbiji i da se ono održi i živi.

Foto: Tanjug

"Želimo da svaki proizvođač u okviru zadruge bude robni proizvođač čiji će proizvodi biti prepoznatljivi na tržištu", rekao je akademik Šoškić.

Prvi zadrugari koji su dobili sredstva, zahvalili su se vladi i izrazili nadu da će projektom "500 zadruga u 500 sela" biti zaustavljena migracija mladih iz sela u Srbiji.

Podsetimo, prva dva ugovora potpisana su četiri meseca nakon što je pokrenut projekta oživljavanja sela kroz zadrugarstvo.

Od 4.700 sela u Srbiji čak 1.200 njih polako nestaje, a da bi se to sprečilo, plan države je da novooformiranim zadrugama dodeli bespovratna sredstva u iznosu od 50.000 evra, a onima koje već rade do 100.000 evra.

#Milan Krkobabić

#Zadruga

'