AKTUELNO

Kompanija Ikea otvarila je svoju prvu filijalu u Srbiji u koju je investirala 70 miliona evra. Ova investicija donela je Srbiji više od 400 novih radnih mesta, ali i obezbedila odličan teren za nova strana ulaganja.

Danas je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu otvorena prva robna kuća švedske kompanije IKEA, a simboličnim sađenjem drveta obeležen je početak rada robne kuće. Zasađena je bela breza, koja je simbol mladosti, snage i prosperiteta.

Vrata prve robne kuće otvorena su jutros tačno u 10 časova za prve posetioce, koji su u redovima čekali na ulazak, a koje je osoblje dočekalo gromoglasnim aplauzom.

Vučić, ali i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, pre ulaska su se kratko zadržali u neformalnom razgovoru sa direktorima IKEE, nakon čega su ušli u zgradu gde su, pre formalnog otvaranja, održali sastanak.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Osim Vučića, otvaranju prve IKEA prodavnice nameštaja u Srbiji posle 25 godina, prisustvovali su i ministri spoljnih poslova i turizma Ivica Dačić i Rasim Ljajić.U njihovom društvu je i generalni sekretar Predsedništva Srbije Nikola Selaković. Osim ministara, tu je i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ali i gradski čelnici - gradski menadžer Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović i gradski urbanista Milutin Folić.

Foto: Tanjug

Pročitajte još: KEMIVEŠ ZA PINK: Dolazak Ikee je znak da smo u svetu prepoznati kao zemlja u kojoj se odlično posluje!

Nakon sastanka, generalni direktor Ikee za jugoistočnu Evropu Stefan Vanoverbeke obratio se gostima rekavši da mu je zadovoljstvo što je Ikea otvorena danas, 16 meseci nakon postavljanja kamena temeljca.

- U Srbiju nećemo doneti samo sjajne cene već želimo da doprinesemo boljem standardu srpskog društva - kazao je i dodao da je i predsednik Vučić inspirisan njihivim idejama na šta je posebno ponosan.

Foto: Tanjug

Ima još mnogo posla koji tek predstoji, ali danas je dan za slavlje, poručio je on i na srpskom jeziku se zahvalio okupljenima.

Predsednik Srbije je za medije izjavio da je Ikea u Srbiju donela duh pobede i konkurencije koji će podstaći naša preduzeća da još bolje rade, a dolaskom ove kompanije Srbija se konačno našla na mapi 49 pristojnih, normalnih, uređenih zemalja u koje je Ikea došla. Navodeci da se u "Ikei" za sada prodaju dva srpska proizvoda, oklagija i daska za sečenje, Vučić je rekao da očekuje da u budućnosti taj broj bude veći.

Ikea najveći svetski maloprodajni lanac za prodaju nameštaja

Ikea, simbol kvalitetnog i jeftinog nameštaja i drugih artakala za kuću, najveći je svetski maloprodajni lanac za tu vrstu proizvoda. Ikea nudi celokupan asortiman od 9.500 proizvoda po cenama na nivou robnih kuća te kompanije u zemljama u okruženju. Odštampala je katalog na srpskom jeziku u više od milion primeraka.Robna kuća ima 330 radnika, a Ikea u Srbiji ukupno zapošljava 416 ljudi, računajući i zaposlene u regionalnoj kancelariji ove kompanije za Jugoistočnu Evropu.Objekat ima oko 35.000 metara kvadratnih, a parking može da primi 1.400 vozila.Kupci će na raspolaganju imati restoran sa oko 500 mesta, bistro, prodavnicu švedske hrane, igraonicu za decu, kao i punjač za elektromobile. Ikea je izgradila i infrastrukturu oko robne kuće u vrednosti od skoro 10 miliona evra.Robna kuća će biti otvorena svakog dana od 10 do 21 čas, dok je radno vreme restorana od 09:30 do 20 časova.

- Ne smem da otkrivam, ali ocekujem da će to da bude mnogo više i bolje u kratkom vremenskom periodu. Za šest meseci ćemo da razgovaramo, i onda ćete da vidite da građani Srbije mogu da proizvode za 'Ikeu' na globalnom nivou - rekao je Vučić.

- Mislim da je važno da svi počnemo da razmišljamo na drugačiji način i da ne želimo Srbiju koja će da tavori. Ovo pokazuje da možemo da radimo, a IKEA je odličan primer i simbol značajnih promena koje smo započeli - izjavio je Vučić.

Foto: Pink.rs

Današnje otvaranje velelepne robne kuće je, kako je rekao, dokaz da kada radimo marljivo, i kada dozvolimo investitoru da uloži novac, možemo da budemo ponosni. Kako je podsetio, Srbija je, po listama, jedna od najboljih u svetu po grinfild investicijama.

Pročitajte još: PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ U EKSKLUZIVNOM INTERVJU NA TV PINK: Izazov je KLJUČNA REČ ZA SRBIJU! (VIDEO)

- Uspeli smo da ih privučemo investitore, a velika novost je i da u ovom kvartalu imamo najnižu stopu nezaposlenosti u poslednjih 25 godina. To je ubedljivo najniža stopa nezaposlenosti od 1990. godine naovamo - istakao je Vučić, dodajući da se na kraju tru i rad isplate.

Foto: Pink.rs

Predsednikje istakao da Srbija može da bude ponosna, jer je ovo veliki uspeh za našu državu.

- Građani su razumeli kakav je put potreban za bolju budućnost, a IKEA je novi simbol i znak za budućnost. Ko god prođe našim putevima vidi da Srbija ide napred, da je na dobrom putu i da se kreće ka budućnosti - poručio je Vučić.

Foto: TV Pink

Na pitanje da li je već kupio srpsku kompaniju, rekao je da nažalost nije jer se fiskalne kase otvaraju u 10 časova.

- Možemo mnogo toga da proizvodimo i već razgovaramo o tome da proizvodimo za globalnu mrežu IKEE. Sve zavisi od nas, ali možemo da budemo optimisti - rekao je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#IKEA

'