AKTUELNO

Ministar trgovine i turizma je rekao da srpski zvaničnici stalno razgovaraju sa Hrvatskom da ukine mere i izjednači cene.

Srpski zvaničnici razgovaraju sa hrvatskom stranom i traže rešenje, u vezi sa ekonomskim merama koje je Hrvatska uvela pre nekoliko dana, rekao je ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić i dodao da veruje da će za dva do tri dana taj problem biti rešen.

On je rekao da će Srbija insistirati da se cene izjednače sa cenama u EU.

Neformalno, svi u Evrokpskoj komisiji su rekli da ekonomske mere koje je uvela Hrvatska predstavljaju kršenje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a ono na čemu će EK instistirati je da Hrvatska izjednači cene za sve države, rekao je ministar.

On je dodao da EK ne propisuje cene, ali će sasvim sigurno insistirati da se cene taksi izjednače za domaće, strane i proizvođače i z EU, ona mora biti jednaka za sve.

Foto: Printscreen

Ljajić je rekao da su takse koje je uvela Hrvatska imale za cilj da se zaštite domaći proizvođači, jer je činjenica da ta zemlja ima problem sa izvozom voća i povrća, odnosno kako je rekao, više uvoze nego što izvoze.

- Ali taj potez je neodrživ- rekao je ministar gostujući u jutarnjem programu televizije Pink.

Ljajić je rekao da ovakva situacija nikome ne odgovara i da ne bi trebalo dugo da traje, jer samo može da donese štetu, a nekorist.

- Ljudi treba da znaju da za svaku meru i odluku koju donosimo, mi vrlo pažljivo merimo, jer nikome ne odgovra da ova situacija traje dugo. Ova situacija samo pravi probleme i ovako samo brojite štetu na kraju, tu niko ne može da profitira. Možda mi možemo da imamo manju štetu nego neka druga strana, ali ipak svi gube – ocenio je on.

Ljajić je rekao i da kontramere ostaju kao poslednja najnužnija akcija koju će Srbija preduzeti.

Foto: Printscreen

- Mi ne žmurimo, počeli smo da vršimo pojačane kontrole, dajući im do znanja da i mi konja za trku imamo, ali to nije rešenje, već smo samo hteli da pokažemo da te mere nisu dobre i da moraju da se ukinu – dodao je Ljajić.

Govoreći o suši koja je zahvatila i Srbiju, Ljajić je rekao da je ona uticala pad prinosa pojedinih kultura. on je rekao da je podjednako štetno davati katastrofične prognoze, jer je još rano za konačnu ocenu, a pogrešno je i podcenjivati problem.

- Ostaje nam da se prirpemimo za sve moguće scenarije, uvek postoji rešenje putem robnih rezervi, a sasvim sigurno će Vlada Srbije blagovremeno reagovati ako bude potrebno – rekao je.

Ljajić je rekao da je pre dve godine bila je rekordna po izvozu pšenice, i dodao da veruje da ćemo i ove godine uprkos lošim prinosima imati pšenicu i kukuruz za izvoz.

Ministar je ocenio da je ove godine u Srbiji turistička sezona neverovatna i da očekuje da bude oboren rekord po prihoda od stranih turista i da će on biti dvocifren.

- Imamo rast od 11 posto za prvih 5 meseci ove godne, a biće i veći i prihodi će biti oko milijardu i 200 miliona – zaključio je Ljajić.

- Sve je prepuno, u Soko banji je sve popunjeno do oktobra, na Zlatiboru nema mesta ni u privatnom smeštaju ni u hotelima, Beograd je prepun stranih turista, a ako je suditi po prvih 6 meseci, oborićemo rekord i po broju turista u Srbiji,- ocenio je Ljajić i dodao da velike manifestacije tek predstoje.

#Ekonomija

#Hrvatska

#Rasim Ljajić

#Srbija

'