AKTUELNO

Ministar poljoprivere Srbije rekao je za televiziju Pink da je rok od sedam dana za Hrvatsku predugačak period da se ukinu ekonomske mere koje je uvela zemljama u regionu.

Sedam dana je predugačak period, da Hrvatska povuče ekonomske mere prema zemljama u regionu, obzirom na sezonu voća i povrća, naročito iz ugla tržišta koje su oni navodno htreli da zaštite, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je rekao da postoji zajednička reakcija svih zhemalja koje imaju trgovinsku razmenu poljoprivrednih proizvoda sa Hrvatskom , tu mislim na Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru,  i ono što je dobro je što imamo zajednički stav, jer imamo zajednički interes  i moraju odmah da se uklone mere , rekao je minister poljoprivrede branislav Nedimović.

Foto: Printscreen

On je gostujući u jutarnjem program televizije Pink rekao da je to predugačak period jer su velike vrućine, koje nepovoljno utiču na proizvode koji se izvoze i da o tome mora odmah da se priča.

- To sedam dana ćemo pričati, ne,  hoći odmah da pričamo. Hoću da odmah o tome pričamo i ovo mora da se skloni. Mi smo pripremili set naših aktivnosti i to smo ppočeli da radimo, jer nećemo dozvolimo da u celoj ovoj priči budemo neko koga  vuku za nos- objasnio je Nedimović.

Ministar poljoprivrede je rekao da Srbija poštuje SSP i da će sve raditi u skladu sa tim.

Foto: Printscreen

On je objasnio da su mere Srbije prema robi iz Hrvatske u vezi sa fitosanitaronom kontrolom i da se svaki proizvod, biljnog ili životinjskog porekla koji dolazi iz Hrvatske kontroliše u skladu sa svim međunarodnim pravilima i nema pupštanja u promet priozvoda dok ne prođu kompletnu kontrolu, a to nije kratak proces.

- Mi od ovoga odustati nećemo, sve dok oni ne promene mere - istakao je Nedimović.

Nedimović je podsetio da je razmena između dve zemlje 200 miliona evra, samo voća i povrća, kojima visoke temperature samo škode.

– Mislim da bi neko morao da se dozove pameti i da  što pre ovo reši, prvo zbog sebe, a onda i zbog regina, jer ovo će najviše rpoblema njima doneti-  ocenio je on.

Nedimović je rekao da ovo nije prvi put da Hrvatska uvodi neke mere protiv Srbije, dodajući da svake godine imamo ovakvu scenu, samo sa različitim proizvodima.

Govoreći o sistemima za navodnjavanje, koji su neophodni Srbiji, Nedimović je rekao da su vremenske prilike nanele veliku štetu, ali da se još ne zna kolika je ona.

On je rekao da očekuje da rod kukuruza ove godine bude na nivou kao iz 2015. godine, a da je prošla godina bila fenomenalna.

Nedimović je rekao da pored kukuruza, problem postoji i sa sojom, ali i drugim kulturama.

On je rekao da se prati situacija i da se sprema set mera kad se bude utvrdila šteta.

#Branislav Nedimović

#Hrvatska

#Srbija

'