AKTUELNO

Vesić je podvukao da je veletržnica važna iz mnogo razloga za poljoprivrednu proizvodnju u Beogradu i Srbiji.

Izgradnjom hale za voće i povrće završena je prva faza Veletržnice Beograd, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić i najavio da će uskoro biti dobijena upotrebna dozvola kako bi hala počela sa radom.

- Beograd ima svoju veletržnicu koja, nažalost, do sada nije izgledala onako kako izgledaju moderne veletržnice u Evropi već je bila kvantaš, odnosno otvorena kamionska prodaja - rekao je Vesić prilikom obilaska nove hale.

On je istakao da je preduzeće "Veletržnica Beograd" uspelo da završi prvu halu, halu za voće i povrće, koja je izgrađena po svim svetskim standardima kako izgledaju veletržnice.

- Ovo hala je površine 10.400 kvadratnih metara i sadrži 40 boksova. Svaki je površine 200 kvadratnih metara i u njima se nalazi 150 kvadratnih metara magacinskog prostora, 25 kvadratnih metara izložbenog prostora i 25 kvadratnih metara kancelarijskog prostora - pojasnio je Vesić.

Kako je dodao, svaki od boksova ima svoju ulazno-izlaznu rampu koja ima ugrađenu vazdušnu zavesu što sprečava da se spoljni vazduh meša sa unutrašnjim tako da je temperatura u hali onakva kakva mora da bude za čuvanje voća i povrća.

- Izgradnjom ove hale uspeli smo da završimo prvu fazu veletržnice - rekao je gradski menadžer i najavio da je sledeći korak izgradnja još dve hale.

Vesić je podvukao da je veletržnica važna iz mnogo razloga za poljoprivrednu proizvodnju u Beogradu i Srbiji.

- Prvo ovo je najveća veletržnica na Balkanu, a drugo ovo će postati mesto gde će se sabirati poljoprivredni proizvodi i izvoziće se van Srbije jer se ova veletržnica nalazi odmah pored autoputa, nekoliko kilometara od aerodroma, i zaista je na idealnom mestu da bude centralna veletržnica ne samo za Srbiju, već i za region - ocenio je Vesić.

Sa ovakvom veletržnicom utiče se na cenu poljoprivrednih proizvoda u Beogradu i na bolji izvoz domaćih poljoprivrednih proizvoda, a ono što je najvažnije poljoprivredni proizvođači u Srbiji dobili su objekat u kome mogu da skladište svoju robu onako kako se radi svuda u svetu, po svim standardima, istakao je Vesić.

- To će omogućiti da roba bude bolje izvožena i da dobiju bolje cene što će, naravno, uticati i na poljoprivrednu proizvodnju - dodao je on.

Kako je naglasio, Grad Beograd je uložio puno sredstava kako bi se novi objekat završio i priveo nameni.

- Neko može da nam kaže da je bilo prečih i urgentnijih namena, ali mi smo upravo ovo radili jer Beograd kao grad zaista ima veliku poljoprivrednu površinu i postaje grad koji se, osim turizmom, bavi i proizvodnjom zdrave hrane i zato smatramo da je ovo što smo uradili značajno ne samo za Beograd, već i za Srbiju - rekao je Vesić.

V.d direktora "Veletržnice Beograd" Zoran Milošević je rekao da je izgradnja hale za voće i povrće zaista bila potrebna s obzirom na to da su uslovi na kvantašu bili jako loši jer je teško bilo prodavati robu sa kamiona.

Hala je urađena po svetskim standardima, rekao je on i najavio da je u planu izgradnja još dve hale, jedne za meso i ribu a druge za cveće.

- Te dve hale će kompletno upotpuniti prodaju na veletržnici - dodao je Milošević.

#Goran Vesić

'