AKTUELNO

Fabrika se gradi u Nišu i zaposliće 1.100 radnika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas, u Suvom Dolu kod Niša, kamen temeljac za izgradnju nove fabrike Cumbotel grupe, koja će zaposliti 1.100 radnika, a vrednost investicije je oko 30,6 miliona evra.

Vučić je najavio da će prvi proizvodi iz te fabrike izaći već u maju naredne godine. Predsednik je dodao da će hala Cumtobela biti "prava lepotica" od 40.000 metara kvadratnih, koja će biti izgrađena vrhunski, tehnološki i estetski.

- Značiće puno za Niš i celu Srbiju. Cumtobel je šlag na torti i najvažnije nešto što smo uspeli da dovedemo u Niš. Ta invesitcija pravi razliku u odnosu na do sada, ne samo kod nas već i u regionu - istakao je Vučić.

Kako je rekao, danas u Srbiji sve veći broj članova u porodici radi i plate su sve veće.

- Plate se uvećaju konkurencijom, kada bude više kompanija da se bore za radnike i onda će i plate još da rastu morati da rastu - naveo je predsednik i podsetio da je Srbija pre tri godine bila suočena sa potpunim bankrotstvom i da su skoro sve fabrike u Nišu bile uništene u prethodnih 20 godina.

Foto: Tanjug

- Danas se Niš podiže kao Feniks iz pepela i postaje industrijski centar, Cumtobel je znacajna karika u tom lancu.Nećete na ovo čekati godinama, već u maju će prvi proizvodi izaći iz ove fabrike, a predstavljaju Mercedes u industriji osvetljenja - naglasio je Vučić.

Vučić je poručio da će tržište u Srbiji biti sve veće, u zemlji koja brzo napreduje, sa sve jačom industrijom. Rekao je da će i drugi gradovi u Srbiji uskoro napredovati kao Niš, Kragujevac, Leskovac, Subotica i drugi.

Ambasador Austrije Johanes Ajgner je rekao da će ta investicija dodatno poboljšati odnose Srbije i Austrije.

Foto: Tanjug

- I ova investicija dokazuje da je Srbija na stabilnom putu i ovo je dokaz jačanja njene ekonomije. Cumbotel traži stabilne lokacije širom sveta i ova kompanija se pridužuje stotinama drugih preduzeća iz Austrije koja su uložila u Srbiju - naveo je Ajgner.

Izrazio je uverenje da će se Srbija uskoro pridružiti kao punopravna članica EU. On je poželeo dalje jačanje odnosa Srbije i Austrije ali i puno uspeha Cumtobelu u poslovanju u Srbiji.

Ssumaher je rekao da je Vučić praktično "otac tog projekta" pošto ga je podržavao od prvog dana.

- Najavažnija stvar je na koji način ste povezani, Srbija i Niš su fantastično mesto, osetili smo ogromnu podršku na tom nivou - naveo je Šumaher.

Kako kaže, uspeo je sa vlastima u Srbiji da organizuje razgovor sa ljudima na vrhu i zaposlenima u prodaji kompanije za svega pola sata.

- Naša investicija je ovde dugoročna i biće kamen temeljac naše proizvodne mreže. Počeli smo razgovore sa univerzitetom i lokalnim kompanijama da vidimo da li možemo da sarađujemo. Zašto je Niš odabran, Vučić je savetovao da dođemo ovde - rekao je Šumaher.

On je istakao da Niš ima veliku priliku da postane industrijski centar i raskrsnica mnogih puteva. Možemo brzo da radimo, ima dosta inženjera, niš će se vrlo dinamično razvijati narednih godina.

Foto: Tanjug

On je najavio da će Cumtobel idućeg maja izbaciti svoje prve prizvode iz fabrike u Nišu istakavši da će po toj brzini to biti svetski rekord za Cumtobel.

Bulatović je podsetio da je pre dvadesetak dana taj prostor bio neuređen i zarastao u korov, a da se sada polože kamen temeljac. Potvrdio je da će to biti jedna od najlepših fabrika u Evropi.

- Posle toliko decenija u Nišu se ponovo zapošljavaju inženjeri i visokoobrazovani, ovde u Cumtobelu. To je svetski lider u oblasti rasvete. Obezbedili smo u Nišu građevinsku dozvolu u roku od osam radnih sati i time pokazali koliko smo privrženi ovim investicijama. Ponovo se grade fabrike u nasem gradu i zapošljavaju ljudi. Sada sa mnogo više optimizma gledamo u budućnost - naglasio je gradonačelnik.

Austrijski proizvođač rasvetnih uređaja i komponenti će napraviti pogon i upošljavaće mahom inženjere. Kamen temeljac su zajedno sa Vučićem položili i ambasador Austrije Johanes Ajgner i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, a prisustvovali su i ministar privrede Goran Knežević i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Prethodno je u Nišu potpisan ugovor između Cumbotel grupe i Vlade Srbije. Subvencije iznose osam miliona evra. U naredne dve i po finansijske godine, fabrika će se graditi na lokaciji u južnoj industrijskoj zoni Niša, a kada bude završena pokrivaće površinu od 40.000 kvadratnih metara. Prvi proizvodi, kako je najavljeno, izaći će u finansijskoj 2018/19. godine, a potpuni završetak objekta očekuje se u periodu od 2,5 godine. Fabrika u Srbiji će služiti prvenstveno za obradu dodatnih planiranih količina proizvodnje za naredne godine. U tržišnom okruženju obeleženom visokim pritiskom na cene ova lokacija će Cumtobelu pružiti mogućnost da opskrbi svoje glavno evropsko tržište po optimalnim troškovima.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ita enim vivunt quidam, ut eorum vita refellatur oratio. Quid ait Aristoteles reliquique Platonis alumni? Duo Reges: constructio interrete. Hanc quoque iucunditatem, si vis, transfer in animum; Igitur ne dolorem quidem. Itaque sensibus rationem adiunxit et ratione effecta sensus non reliquit. Post enim Chrysippum eum non sane est disputatum.

#Aleksandar Vučić

#Austrija

#Fabrika

#Niš

'