AKTUELNO

Nemačka kompanija "Leoni" otvoriće pogon u Nišu u subotu 29. jula, a tom događaju prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zvanična potvrda o otvaranju pogona za proizvodnju auto-kablova i dolasku predsednika Srbije još nije stigla iz Gradske kuće u Nišu, ali se među gradskim čelnicima nezvanično o tome uveliko govori.

Gradski većnik Mihajlo Zdravković potvrdio je za Betu da je kompanija "Leoni" završila izgradnju pogona na ulazu u Niš i da je u toku montaža opreme i mašina.

- Pogon je površine 6.000 kvadrata i u njemu će u početnoj fazi rada biti upošljeno 200 radnika - istakao je Zdravković.

On je rekao da "Leoni" planira da naredne godine u Nišu uposli još 800 radnika, a da do 2019. godine ima ukupno 2.200 radnika.

- Ukupna površina pogona koje će 'Leoni' izgraditi na tom prostoru iznosiće 28.000 kvadrata - rekao je Zdravković.

POSTIGNUT DOGOVOR: Poslovodstvo Fijata i radnici potpisali sporazum u vladi

Nemački proizvođač kablova za auto-industriju je pogon u Nišu počeo da gradi februara ove godine, a postavljanju kamena-temeljca prisustvovao je Vučić koji je tada bio premijer Srbije.

Vučić bi, prema nezvaničnim najavama, krajem nedelje u Nišu trebalo da prisustvuje i polaganju kamena temeljca pogona kompanija "Cumtobel" i "Imi".

Austrijski "Cumtobel" koji se bavi proizvodnjom LED rasvete a pogon će graditi na zemljištu nekadašnjeg Vinogradarskog instituta, a filipinski "Imi" gradiće pogon na "Loznom kalemu".

Grad Niš je obezbedio iz sopstvenog budžeta novac za završetak komunalnog opremanja zemljišta Vinogradarskog instituta, a iz državnog budžeta obezbeđena je pomoć za izgradnju saobraćajnica na "Loznom kalemu".

#Aleksandar Vučić

#Fabrika

#Niš

'