AKTUELNO

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani potvrdio je danas da će Srbija biti prva sledeća zemlja Zapadnog Balkana koju će posetiti nakon Crne Gore, gde je razgovarao sa predstavnicima tamošnje privrede i predsednicima privrednih komora koje čine Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana.

Prilikom današnjeg susreta predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža sa Tajanijem, u Privrednoj komori Crne Gore u Podgorici, Tajani je potvrdio svoj dolazak, a tokom posete Srbiji predsednik Evropskog parlamenta će imati susrete sa najvišim državnim zvaničnicima.

Kako navode iz PKS-a, dogovoreno je da se, u sklopu posete Tajanija, održi i veliki poslovni skup čiji će domaćin biti Privredna komora Srbije i koji će okupiti predstavnike poslovne zajednice Srbije i Evropske unije.

Po rečima Čadeža, najavljena poseta predsednika Evropskog parlamenta Srbiji, osim političke imaće i izraženu ekonomsku dimenziju i od velikog je značaja i za srpsku privredu.

PREGOVORI U VLADI O FIJATU! Pauza, nastavak zakazan za 15 sati

"Zajednička ocena je da će ovaj skup, kome će prisustvovati i najviši zvaničnici EU i Srbije, predstavnici najvećih evropskih poslovnih udruženja i institucija, dodatno doprineti jačanju ekonomskih veza Srbije kao buduće članice EU sa Evropskom unijom, kao najznačajnijim partnerom srpske i privede celog regiona", rekao je Čadež, nakon sastanka sa Tajanijem.

Tajani je potvrdio da će Evropska unija podržati dalji razvoj infrastrukture i privatnog sektora Zapadnog Balkana, dolazak novih investitora u region i pomoći u otvaranju i proširenju mogućnosti za korišćenje alternativnih izvoza finansiranja investicija.

Predsednik PKS-a je podsetio da je Srbija prošle godine 66 odsto svog ukupnog izvoza plasirala na tržište Evropske unije, a 63 odsto odsto uvezene robe kupila iz zemalja članica EU te da su evropske kompanije investirale 73 odsto svih stranih direktnih ulaganja u srpsku privredu.

U razgovoru sa predsednikom Evropskog parlamenta, po rečima Čadeža, posebno je naglašen suštinski značaj učešća poslovne zajednice Srbije i uloga Privredne komore Srbije u pregovorima sa EU da bi se postigla optimalnost pregovaračkog procesa i privrednici maksimalno iskoristili benefite pridruživanja EU.

Čadež je na sastanku sa visokim evropskim zvaničnikom u Privrednoj komori Crne Gore najavio online investicionu platformu i preporuke poslovne zajednice za uklanjanje barijera boljem poslovanju i jačanju regionalne ekonomske saradnje.

#Marko Čadež

#Privredna komora Srbije

'