AKTUELNO

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da je za rešavanje dugova lokalnih samouprava potreban sistemski pristup čitave vlade, ali napominje da neće biti bankrota.

Naveo je i da će do kraja 2018. godine u sistemu lokalnih samouprava biti 100.700 zaposlenih, podsetivši da je 2013. godine ta kvota bila 123.800.

Povodom upozorenja Fiskalnog saveta da će dugovi lokalnih samouprava potopiti državne finansije, ministar Branko Ružić kaže da je uloga tog saveta značajna, a da su podaci o kojima se govori kristalno jasni u pogledu recidiva nekih ranijih vremena i postupaka.

- Potreban je sistemski pristup, jedno ministarstvo ovakve probleme, ako govorimo o više od milijardu evra duga i 300 miliona evra dospelih obaveza koje se još uvek ne servisiraju, svakako ne može rešiti ad hok. Važan je sistemski pristup čitave vlade, poluge postoje, pre svega u Ministarstvu finansija - rekao je Ružić na konferenciji za novinare.

Ukoliko me pitate da li će biti bankrota, siguran sam da ne, istakao je Ružić.

Pročitajte još: Počelo uređivanje fasada išaranih grafitima, Vesić obišao radove

Nemoguće je, kaže on, da u nekim opštinama imate po 15, 16, 17 javnih preduzeća koja se koriste za partijsko zapošljavanje i koje se pojavljuje kao kancer i jede supstancu te opštine, pri tome ne vodeći računa o prihodima i rashodima.

- Taj stepen neodgovornosti je nedopustiv i u svakom slučaju ako gledamo da sistemskim pristupom rešimo ovaj problem, onda moramo da sagledamo i potencijale modele i mogućnosti kako to razrešiti, ali ne smatram da je toliko alarmantna situacija da bi nešto bilo dovedeno u stanje destrukcije - naveo je ministar.

On ipak smatra da je situacija takva da šalje jasnu poruku vladi da se sa tim problemom mora uhvatiti ukoštac.

Govoreći o racionalizaciji, Ružić je rekao da je 2013. godine kvota bila 123.800 zaposlenih u sistemu lokalne samouprave, a da će do kraja 2018. godine to biti svedeno na 100.700.

#Branko Ružić

#Opština

'