AKTUELNO

Železara Smederevo je povećala proizvodnju za 50 odsto i gotovo udvostručila mesečnu dobit, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić nakon sastanka sa predsednikom HBIS grupe Ju Jongom.

Brnabić je na konferenciji za medije u vladi rekla da zahvaljujući Hestilu (HBIS grupa) i Železari grad Smederevo daje snažnu podršku srpskoj privredi i doprinosi BDP-u sa jedan do jedan i po odsto.

Hestila je potvrdio još jednom da će nastaviti sa ulaganjima u Železaru i da će investirati 120 miliona dolara do kraja 2017. i to u povećanje efikanosti, modernizaciju proizvodnje, ekologiju, digitalizaicju i drugo.

Dodaje da će Železara u 2017. napraviti profit od 20 miliona evra i navodi da je juče potpisan i sporazum o saradnji koji treba da omogući da vlada razgovara o uspostaljanju zone slobodne trgovine u Smederevu, a s namerom da se privuku novi investitori iz Kine.

Kako je objasnila, ključ celog projekta je Železara, a slobodna zona trgovine je sledeći cilj vlade.

- Oživeli smo Železaru i imamo Hestil kao jednu od vodećih svetskih kompanija u industriji čelika. Ako uspemo i ovo da uradimo (slobodnu zonu trgovine) u narednih godinu dana onda će Smederevo postati pravi regionalni centar koji je važan ne samo za okolne opštine već i za ceo region pošto će se tu otvoriti više hiljada radnih mesta - navela je.

Brnabić je naglasila da je HBIS grupa najbolji primer uspešne investicije u srpskoj ekonomiji, dok čelnik HBIS grupe Ju kazao ta kompanija ima još 16 projekata spremnih za buduću slobodnu zonu u Smederevu.

On je objasnio da je reč o projektima za proizvodnju robe koja je kompatibilna sa srpskim tržištem, kao i da bi nešto od onoga što koristi Hestil moglo da bude locirano u toj zoni.

Brnabić je zahvalila Hestilu što je imao poverenje u Železaru i njene radnike i što je ta kompanija pružila ruku Vladi Srbije, tako da sada više od 5.000 radnika direktno zavisi od Zzelezare, a indirektno ima posao zahvaljujući Železari do 18.000 ljudi.

-Opredeljeni smo za jaču saradnju sa kineskim investitorom, a Hestil je primer najsupešnije investicije - navela je Brnabić.

Podsetila je da je Hestil u Železari još u decembru ostvario prvi profit i navela da je današnji sastanak bio dobar a da je vlada još jednom poslala jasnu poruku da je otvorena za svaku podršku Železari.

Brnabić dodaje i da vlada namerava da širi uspešnu priču iz Smedereva u cilju regionalnog razvoja.

Tako će Niš, navela je, "do kraja godine biti postavljen na noge", a tako će biti nastavljeno i u ostalim većim gradovima u Srbiji. Podseća da niko nije verovao u uspeh Železare, da je bilo stručnjaka koji su govorili kako treba seći troškove i zatvoriti Zzelezaru, a ljude isplatiti jer tu nema perspektive.

Dodaje, međutim, da je na tom primeru vlada pokazala da se vredi boriti za svako radno mesto, da vredi biti uporan i obilaziti strane partnere i verovati u radnike.

Pomenula je kako je na današnjem sastanku s kineskim partnerima citirana kineska poslovica koja kaže orptilike - prvo prijateljstvo, a profit je druga tačka dnevnog reda, da su Kinezi uz veliku podršku svog predsednika ukazali poverenje Vladi Srbije i radnicima i uložili, a da je onda to isplatilo već u prvoj godini.

- Verujem da je to recept za uspeh - da pokažemo da možemo. Vlada je otvorena kao patner 24 sata svaki dan da podrži dijalog- rekla je Brnabić i podsetila da je juče sa predstavnicima kineske delegacije posetila TE Kostolac i Železaru Smederevo i razgovarala o daljoj saradnji.

Podsetila je i na duboko prijateljstvo dva naroda, takođe na sve veći broj investicija, ali i trgovinskih sporazuma koj će omogućiti da se naši proizvodi izvoze na veliko tržiste Kine.

Saradnja je na više nivoa, od poljoprivrede, Železare, turizma, infrasturkture, učesća kineskih kompanija u najznačajnihim infrastrukturnim projektima, energetici, navela je premijerka.

Foto: Beta

Uz opasku da je ipak kičma tog odnosa Železara Smederevo, kod koje se vidi povrenje i iskren odnos, Brnabić je navela da je taj projekat istovremeno dobra promocija kineskih investicija u Srbiji, ali i u Evropi.

Podsetila je i da je Srbija centralna zemlja za globalni projekat Kine "Jedan pojas - jedan put", te poručila da ćemo pažljivo raditi na daljem razvoju odnosa sa Kinom.

Ju je pohvalio novu premijerku i rekao da već ima dobro iskustvo sa njom.

- Imali smo jutros uspešan sastanak, ona je u ime vlade izrazila podršku i rekla da će nastaviti da pomažu Železaru. Brnabić uliva poverenje u budući uspeh i njena podrška je veoma značajna. Ona je uspešan premijer i uveren sam da će Vlada Srbije pod njenim rukovodstvom razviti ne samo Železaru već i celu privredu Srbije - naglasio je.

Kako kaže, Železara ima svetlu budućnost i biće ponovo ponos Srbije.

- Železara je bila pred bankrotom, za godinu dana smo je oživeli, ali tu je značajan doprinos dala Vlada Srbije svojom podrškom, kao i entuzijazam radnika - poručio je Ju, te istakao da je najveća promena upravo u tome što je više od 5.000 radnika steklo poverenje i počelo da veruje u normalnu budućnost Železare.

Pročitajte još: Brnabić: Iza štrajka u Fijatu stoji politički interes

- Naše investicije neće biti samo u vidu novca već ćemo iskustvo koje posedujemo iz sveta preneti ovde radi poboljšanja rada, tako da će Smederevo biti uzor kako se radi u indsutriji čelika i privredi. Svi naši zaposleni su uvereni u blistavu budućnost Železare - rekao je Ju.

#Ana Brnabić

#Smederevo

'