AKTUELNO

Ruska gasna kompanija Gasprom povećala je isporuke gasa Evropi i Turskoj na 102,9 milijardi kubnih metara od početka ove godine, što je za 12,3 odsto više od obima isporuka iz istog perioda prošle godine.

Izvoz ruskog gasa u Nemačku je porastao za 16,7 odsto, u Austriju za čak 77,2 odsto, Češka je povećala uvoz ruskog gasa za 24,8 odsto, a Slovačka za 25,8 odsto, prenosi Raša tudej pozivajući se na podatke Gasproma.

Ruski gasni gigant je, takođe, prijavio rast proizvodnje gasa od 18,8 odsto, pošto je od početka 2017. proizveo 248,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa na godišnjem nivou.

Pročitajte još: STIŽU NOVE INVESTICIJE! Agrana bi da uloži 60 miliona evra u prehrambenu industriju

Generalni direktor Gasproma Aleksej Miler je ranije ovog meseca izjavio da će Gasprom proizvesti 450 milijardi kubnih metara prirodnog gasa u ovoj godini.

Izgradnjom dodatnih gasovoda prema Evropi i Turskoj, Gasprom planira da poveća buduće isporuke prirodnog gasa.

U planu su, kako navodi RT, gasovod Severni tok 2, kojim će se duplirati količina gasa koja dolazi iz Rusije u Nemačku i Severnu Evropu preko Baltičkog mora, ali i gasovod Turski tok, koji bi trebalo da ima dva kraka, od kojih bi prvi snabdevao gasom Tursku, a drugi bi snabdevao potrošače u južnoj Evropi.

#Evropa

#Rusija

#Turska

#gasovod

'