AKTUELNO

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je danas da su Vlada Srbije i resorno ministarstvo u stalnom kontaktu sa štrajkackim odborom i poslodavstvom "Fijata", kao i da pokušavaju da dve strane dovedu za sto kako bi se pregovaralo o zahtevima radnika.

Knežević je rekao da Vlada nije pregovarač u ovom procesu, kao i da je u kolektivnom ugovoru "Fijata" navedeno da su pregovaračke strane poslodavci i zaposleni.

"Vlada je samo posrednik i trudi se da ih dovede za pregovarački sto", naglasio je Knežević.

Ministar je naveo da će Vlada Srbije insistirati da se ispune zahtevi radnika, ali istakao da je važno da "Fijat" ostane u Srbiji. "Nama je u interesu i jedna i druga strana i ne navijamo tu ni za koga nego želimo da sednu za sto", ističe Knežević.

Foto: Tanjug

Naveo je da je saglasan da su plate u Fijatu male, ali da ne može Vlada da garantuje njihovo povećanje.

"Slažem se da je plata mala i da treba da se poveća. Mi ćemo insistirati da se te plate povećaju, ali ne možemo to da garantujemo", rekao je Knežević.

Ministar je podsetio da su ispunjena dva zahteva radnika - bolja organizacija posla, kao i obezbedivanje prevoza van standardnog radnog vremena.

"Što se tiče povećanja plata, mi možemo samo da posredujemo", dodao je Kneževic.

POSTIGNUT DOGOVOR! Određena cena MALINE, ali evo šta je JOŠ MOGUĆE

Povodom pravila "Fijata" da ne pregovora dok se ne prekine štrajk, ministar kaže da je to korporativno pravo te kompanije i da su oni naglasili da će sesti za pregovaracki sto čim se štrajk prekine.

Istakao je da su Vlada i ministarstvo 24 sata na raspolaganju radnicima i poručio da je svima u interesu da što pre krenu pregovori, kao i da bi bila velika šteta i za radnike i za državu ukoliko se to ne dogodi.

"Poštovani radnici dajte da sednemo da uslagasimo protokol i pregovaramo", poručio je Knežević radnicima koji su u štrajku od 27. juna.

Naveo je da su predstavnici Vlade Srbije spremni na razgovor i da radnike spoje sa poslovodstvom Fijata kako bi pokušali da razreše probleme.

#Goran Knežević

'