AKTUELNO

Kako je istakao, problem treba rešiti što pre, jer bez fabrike, nema ni radnih mesta.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je, gostujući u Jutarnjem program televizije Pink, da fabrika Fijat ima veliki uticaj na domaću privredu, ted a problem treba rešiti što pre. Njen rad je, kako je naglasio, direktno ili indirektno vezan za deset hiljada radnih mesta, a najgori scenario bio bi da fabrika napusti Kragujevac i Srbiju.

Pročitajte još: Nedimović za Pink: Kiša dobra za žitarice, tropske temperature najveći problem za malinu (VIDEO)

- Dešavanja koja još traju između rukovodstva kompanije i strajkačkog odbora utiču na celokupnu privredu. U ukupnom izvozu Srbije, Fijat učestvuje sa osam odsto, a samo u regionu Šumadije i Pomoravlja sa više od 57 odsto - pojašnjava Čadež.

Osim 2.000 radnika u samoj fabrici Fijata, sa kooperantskim firmama, transportom i logistikom dolazi se do cifre da je 10.000 radnih mesta vezano za rad Fijata.

Foto: TV Pink

- Ukoliko se nastavi štrajk transportno-logistički gubici bili bi na godišnjem nivou između 22 i 36 miliona evra - naglasio je predsednik PKS za TV Pink i dodao da Fijat ima veliki uticaj na nekoliko industrija koje mogu biti pogođene ukoliko se ova situacija ne reši.

Dešavanja u Kragujevcu negativno utiču i na imidž Srbije kao investicione destinacije, ukazao je Čadež i podsetio da vlada pregovara za 53 projekta vrednosti 1, 3 milijarde evra, sa kojima bi bilo otvoreno 30.000 novih radnih mesta.

- Signal koji se šalje nije pozitivan. Znamo da trenutno jedna nemačka komapanija traži mesto u Jugoistočnoj Evropi za proizvodnju automobila i započela monitoring zemalja. Srbija sigurno neće biti visoko na njihovoj lestvici zbog ovih dešavanja - smatra Čadež.

Kako kaže, treba ozbiljno pristupiti rešavanju problema i najvažnije je da svi budu svesni šta su posledice, jer ako nema fabrike nema ni radnih mesta, a da o Kolektivnom ugovoru treba pregovarati.

- Alarmantan je trenutak u kome svi moramo da se angažujemo. Privredna komora nije direktno uključena, ali na nama je da ukazujemo šta ovo može da zanči - zaključio je Čadež.

Brži rast stvaranjem jedinstvenog tržišta Zapadnog Balkana

Osnivanje Komorskog investicionog foruma u Trstu i povezivanje šest ekonomija Zapadnog Balkana važno je za brži privredni rast tih zemalja, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Ccadež.

- Spremamo platformu za investiranje u region gde investitori na jednom mestu mogu da dobiju sve informacvije kako investirati, koji su zakonski propisi, koje su pomoći, subvencuije nemanjene u pojedinim zemljma. To ćemo lansirati u Londonu na konferenciji o Zapadnom Balkanu u februaru - rekao je Čadež za TV Pink.

Pročitajte još: NAJVIŠE NOVCA STIŽE U SRBIJU: Evropska investiciona banka planira 3,5 miliajrde evra za Zapadni Balkan!

On kaže da regionalna privredna komora zastupa interese više od pola miliona privrednih subjekata, a da će privatrni sektor pratiti realizaciju akcionog plana, dokle se stiglo, šta je urađeno.

U septembru će, kako kaže, biti postavljen generalni sekretar Komorskog investicionog foruma, koji će se baviti uvezivanjem kompanija, sa svim informacijama na jednom mestu.

Čadež je naveo da su političari Zapadnog Balkana shvatili koliko je važan ekonomski deo saradnje, da su sve zemlje zapravo mala tržišta.

- Ukoliko se želi veći rast, da brže sustižemo ekonomije centralne Evrope, moramo to tržište da učinimo jednim prostorom i zajedno izvozimo na treće tržište - zaključio je on.

#Fabrika

#Fijat

#Marko Čadež

#Privredna komora Srbije

'