AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić doputovala je danas u Trst, gde učestvuje na Samitu zemalja zapadnog Balkana, koji se održava u okviru Berlinskog procesa.

Tokom svoje prve zvanične aktivnosti u inostranstvu otkako je postala premijerka, Brnabićeva se u Trstu sastala sa visokim predstavnicima Evropske investicione banke (EIB), koje predvodi potpredsednik odgovoran za poslove u Srbiji Dario Skanapiek.

Evropska investiciona banka (EIB) podžava strateški cilj Srbije da se priključi Evropskoj uniji, izjavio je danas u Trstu potpredsednik za Srbiju, istakao je Skanapieko tokom razgovora sa Brnabić.

Foto: Tanjug

Skanapieko, koji u Trstu predvodi delegaciju te finansijske institucije, kazao je da je EIB spremna i da obezbedi neophodna sredstva za podsticanje ekonomskog rasta i produktivnosti, posebno se fokusirajući na infrastrukturne i razvojne projekte.

Brnabić je istakla važnost dobre saradnje sa EIB-om, posebno za infrastrukturne projekte, kako za one koji su aktuelni, tako i one koji treba da budu pokrenuti, navodeći kao primer četiri klinička centra u Srbiji.

Poslednu ugovor za rekonstrukciju kliničkih centara

Ministar finansija Dušan Vujović i potpredsednik Evropske investicione banke (EIB) Dario Skanapieko potisali su danas u Trstu poslednji ugovor o finansiranju rekonstrukcije četiri klinička centra u Srbiji, a realizacija projekta poverena je Ministarstvu zdravlja. Finansijski ugovor Klinički centri/C, u vrednosti 50 miliona evra, predstavlja poslednji od ukupno tri finansijska ugovora, koja su planirana sa Evropskom investicionom bankom za protrebe finansiranja projekta rekonstrukcije četiri Klinička centra u Srbiji koji podrazumeva modernizaciju, unapređenje, proširenje i dogradnju kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Projekat, čija je ukupna vrednost procenjena na više od 400 miliona evra, od čega EIB finansira 200 miliona evra, finansira se i od strane Vlade Srbije, Evropske komisije - CARDS program, Svetske banke i bilateralnih donatora. Do sada je sa EIB za navedeni projekat ugovoreno 150 miliona evra i potpisana su dva finansijska ugovora: Klinički centri/A, 8. decembra 2006. godine između Srbije i EIB na iznos od 80 miliona ebra i Klinički centri/B, 12. decembra 2008. godine između Srbije i EIB od 70 miliona evra. Finansijski ugovor Klinički centri/C potpisan u Trstu odobrava se Srbiji u iznosu od 50 miliona evra, uz mogućnost izbora fiksne ili varijabilne kamatne stope prilikom povlačenja tranše, sa periodom otplate od 25 godina, ukljjučujući četiri godine perioda počeka. Kredit se realizuje u najviše pet tranši, sa minimalnim iznosom tranše od 10 miliona evra, izuzev prve tranše koja može iznositi pet miliona evra, saopstilo je ministsrtvo finansija.

Ona je istakla važnost naučno-tehnološkog parka u Beogradu koji okuplja inovativne i start-ap kompanije, posebno naglasivši važnost skorog završetka Studentskog-kreativnog centra u Nišu, što se očekuje na jesen.

Foto: Tanjug

Brnabić je istakla da je jedan od prioriteta Vlade Srbije pokretanje preduzetništva i osnaživanje start ap zajednice. Delegaciju Vlade Srbije su sa premijerkom Brnabić, na sastanku sa delegacijom EIB, predstavljali potpredsednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović i ministar finansija Dušan Vujović.

#Ana Brnabić

#Zapadni Balkan

'