AKTUELNO

Proces privatizacije 11 strateških preduzeća odvija se predviđenom dinamikom, a najvažnije je da ona više nisu na teretu budžeta i građana, izjavio je ministar privrede Goran Knežević u razgovoru sa šefom Misije MMF-a Džejmsom Rufom.

Kako je saopštilo Ministarstvo privrede, Goran Knežević je rekao da se paralelno rešavaju svi problemi sa imovinsko-pravnim odnosima, zaostalih dugovanja i stabilnog poslovanja tih preduzeća, a za većinu njih, javni pozivi za privatizaciju biće raspisani na jesen.

- Najvažnije je da ona više nisu na teretu budžeta i građana i postoji nedvosmislena politička volja da se pitanje privatizacije reši - rekao je Knežević.

Izrazivši uverenje da će za većinu strateških preduzeća javni pozivi za privatizaciju biti raspisani na jesen, Knežević je istakao da javna preduzeća u odnosu na period od pre dve godine kada su imala gubitke, posluju znatno bolje i da analize njihovog poslovanja pokazuju da su u 2016. ostvarila neto dobit od 70 miliona evra. Takođe, Knežević kaže da se radi na uvođenju koorporativnog upravljanja, što je, smatra, od suštinske važnosti za stabilnost i za brži privredni rast.

Pročitajte još: NEMA RAZLOGA ZA BRIGU! Voće i povrće prolazi strogu kontrolu, nema bojazni od pesticida (VIDEO)

Predstavljajući razvojne planove, ministar je istakao da su i podsticaji investicija i podrška malim i srednjim preduzećima dali veoma dobre rezultate i da je to put kojim će se nastaviti i dalje.

Zahvaljujući tim podsticajima, ističe Knežević, u 2016. omogućeno je otvaranje oko 20.000 novih radnih mesta, te da je u prošloj godini osnovano 17.000 malih i srednjih preduzeća više, zaposleno 30.000 novih radnika, a profit im je veći za 70 odsto.

U pogledu podrške sektoru malih i srednjih preduzeća, ministar kaže da se država ne oslanja samo na budžetska sredstva, već i da na sve načine nastoji da obezbedi nove izvore finansiranja za srpske preduzetnike.

#Goran Knežević

'