AKTUELNO

Pored rebalansa, usvojena je i odluka o završnom računu za 2016. godinu, kao i izmene odluke o visini sredstava koje grad izdvaja opštinama.

Skupština Beograda usvojila je danas rebalans budžeta, kojim se omogućava jednokratna pomoć za porodilje od 10.000 dinara, kao i više novca za socijalnu zaštitu i obrazovanje.

Obrazlažući predlog rebalansa, gradonačelnik Beogada Siniša Mali rekao je da je budžet u plusu tri milijarde dinara, te da je potrebno da se taj novac raspodeli onima kojima je pomoć najpotrebnija.

On je istakao da je na računu grada sada 11 milijardi dinara, što, kako je rekao, nije skoro bio slučaj.

Pročitajte još: Mali: Gradski budžet u PLUSU tri milijarde dinara

Mali je naznačio da je gradska kasa u plusu, jer su prihodi veći od planiranih usled većeg priliva novca od novog zapošljavanja i poreza na dohodak.

- To je rezultat politike u prethodne tri godine da borimo se za svako novo radno mesto, za svaku novu investiciju - rekao je Mali.

On je objasnio da će zahvaljujući rebalansu, porodilje ubuduće dobijati jednokratno 10.000 dinara pomoći, što je, kaže, dobar način za podsticanje rađanja, uz otvaranje dva nova dnevna boravka za decu sa smetnjama u razvoju i dva kluba za penzionere.

Predviđeno je da 1,3 milijardi dinara bude izdvojeno za dečju zaštitu i obrazovanje, od čega pola za refundaciju troškova boravka dece u privatnim vrtićima, a drugi deo za sređivanje osnovnih i srednjih škola.

Za subvenicije poljoprivrednicima predviđeno je 30 miliona dinara, a za asfaltiranje 125 kilometara nekategorisanih puteva i 65 miliona dinara za završetak porodilišta u Lazarevcu.

Obezbeđen je novac za nova vozila Hitne pomoći, 15 miliona dinara za suzbijanje ambrozije, kao i za kulturu i sport, rekao je Mali.

- Ovaj rebalans na pravi način oslikava politku za koju se borimo i koju sprovodimo već tri godine - rekao je Mali.

Pored rebalansa, usvojena je i odluka o završnom računu za 2016. godinu, kao i izmene odluke o visini sredstava koje grad izdvaja opštinama.

Usvojena je i odluka o restrukturiranju zajma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kojom je kamatna stopa smanjena sa 3,2 odsto na dva odsto, uz period otplate duži za pet godina, odnosno do 2026. godine.

Pročitajte još: Vesić: Rebalans budžeta posledica više prihoda

Kako je ranije objasnio predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, restrukturiranje će omogućiti da se novac iz tog zajma iskoristi za obnovu Ulice 27. marta, Cara Dušana i Džordža Vašingtona, rekonstrukciju tramvajskih šina i izgradnju podžemnih garaža u Ulici Kneza Miloša.

Takođe, donete su i odluke o otpisu potraživanja grada po osnovu neizmirenih ustupljenih javnih prihoda, zbog prodaje kapitala "Industrije obuće Beograd" a.d, kao i o otpisu potraživanja grada prema "Želturistu" d.o.o. i "Društvu za održavanje zgrada" d.o.o.

Deo duga "Laste" prema gradu biće pretvoren u udeo grada u vlasništvu tog preduzeća, a isti je slučaj je i sa delom duga "Ikarbusa".

Odbornici su odlučili da otpišu potraživanja grada dospelih od 1. septembra do 31. decembra 2015. godine i konverziji potraživanja dospelih 31. avgusta 2015. godine u trajni ulog u kapitalu "Mostogradnje" a.d.

#Budžet

#Goran Vesić

#Siniša Mali

'