AKTUELNO

Danas problema imaju samo dva preduzeća, a pre tri i po godine nijedno nije poslovalo pozitivno, istakao je gradski menadžer.

Rebalans budžeta posledica je toga što u gradu imamo više prihoda nego što je bilo planirano u januaru, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

Vesić je, osvrćući se na ocenu Fiskalnog saveta da je Grad Beograd prezadužen, rekao da građani treba da znaju da je pre dolaska na vlast sadašnjeg rukovodstva, Beograd bio pred bankrotom.

- Mi radimo na tome da se dug smanji, a bio je 1,15 milijardi evra. Do sada smo vratili više od 400 miliona evra kredita, a za taj novac smo mogli da uradimo mnogo stvari u gradu. Nismo se dodatno zaduživali, situacija je danas mnogo bolja, a i sam Fiskalni savet je ocenio da Beograd ima uređene finansije - rekao je Vesić.

Pročitajte još: VUČIĆ U KRUŠEVCU OBIŠAO RADOVE NA NEMAČKOJ FABRICI: Otvaramo najveću fabriku u Rasinskom okrugu koja će zaposliti 4.000 ljudi! (FOTO)

On je dodao da samo dva preduzeća, GSP i "Sava centar", danas imaju problema, za razliku od pre 3,5 godine, kada nijedno gradsko preduzeće nije pozitivno poslovalo.

Gradski menadžer je objasnio da su povećani prihodi od poreza na dohodak građana, naknade za zaštitu životne sredine i drugih prihoda.

- Uspeli smo da obezbedimo dodatnih 975 miliona dinara za održavanje puteva, kao i 500 miliona za nekategorisane puteve, pre svega u prigradskim opštinama. Obezbedili smo i 75 miliona dinara za 300 novih autobuskih stajališta koja će se nalaziti u prigradskim opštinama, kao i da svaka porodilja sa prebivalištem u Beogradu od 1. jula dobije 10.000 dinara - rekao je Vesić.

Za razliku od naših prethodnika, mi sve naše obaveze isplaćujemo mesec za mesec i ne kasnimo po godinu dana, naglasio je gradski menadžer.

On je rekao da je Rebalansom obezbeđeno i 15 miliona dinara za suzbijanje ambrozije.

Foto: Tanjug

- To je prvi put posle 2011. godine da se sistemski suzbija ambrozija, obezbeđeno je oko 80 miliona za uređivanje pedesetak malih parkova, kao i novac za izradu studije buke koja je osnova za njeno suzbijanje - preciozirao je on.

Kako je naveo Grad je obezbedio i nova 32 miliona dinara za poljoprivrednike, kao i 72 miliona za kulturne manifestacije.

- Sve ovo je rezultat ušteda i domaćinskog poslovanja, koje nam je omogućilo da uložimo dodatna sredstva u stvari koje su važne Beogradu i njegovim stanovnicima - zaključio je Vesić.

#Beograd

#Budžet

#Goran Vesić

'