AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas primopredaji kineske donacije Vojsci Srbije, u vrednosti od oko 900.000 evra, u kasarni "Narodni heroj Stevica Jovanović" u Pančevu.

Predsednik Republike, koji je i vrhovni komandant, primio je prvo raport i izvršio smotru jedinica, a zatim je u pratnji ministra odbrane Zorana Đorđević i kineskog ambasadora Li Mančanga prisustvovao primopredaji.

Ministar odbrane i ambasador Kine potpisali su protokol o primopredaji te opreme.

Foto: Tanjug

Donacija se sastoji od 16 gumenih čamaca sa vanbrodskim motorima, pet motornih sanki, kao i 10 prenosiih uređaja za otkrivanje eksplozivnih naprava i sredstava.

Foto: TvPink Printscreen

Gumeni čamci namenjeni su za prevoz ljudi, specijalnog tereta, desante malih grupa ljudi i biće raspoređeni u rečnu flotilu i specijalnu brigadu Vojske Srbije.

Predsednika je interesovalo i da li se na čamce može montirati naoružanje i kakvo na šta je načelnik generlaštaba rekao da može puško mitraljez, ali i na pitanje šefa države do kojeg kalibra rekao ne može od 12,7 već do 7,62 milimetara.

Prenosni detektori donirani Vojsci Srbije otkrivaju 10 vrsta eksploziva i 13 vrsta narkotika. Inače, čamci, sanke i oprema za otkrivanje eksplozivnih sredstava biće korišćeni u tri misije naše vojske - za odbranu zemlje, u multinacionalnim operacijama i za pomoć civilnom stanovništvu prilikom elementarnih nepogoda.

Foto: TvPink Printscreen

Donirali su informatičko - birotehničku opremu u ukupnoj vrednosti od oko 1,5 miliona evra, na osnovu tri protokola potpisana ranije. Takođe, ta zemlja je VS donirala i 20 sanitetskih motornih vozila, a nakon katastrofalnih poplava maja 2014, pružila je pomoć i opremu u vrednosti od oko 355.000 evra.

Predsednik Vučić se zahvalio NR Kini na donaciji, kao i predsedniku te države Si Đinpingu.

-Velika sreća za nas je da u julu dolaze dve kompanije koje su zainteresovane za RTB Bor, a doćiće u junu i velika kompanija, koja će uložiti oko 500 miliona evra - naglasio je premijer, pohvalivši i dobre rezultete u Železari i Hestil, zahvalicvši se na zaposlenju za 5.300 građana, kao i na redovnim platama.

Vučić: Većina neće biti stabilna ako ne budemo imali 127, 128 ili 129, a sve što dođe preko toga je u redu

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je tražio da "imamo jasnu i nedvosmislenu većinu, da ne zavisimo od jednog poslanika i toga da li će on doći u Skupštinu ili ne", ističući da ne želi "Vladu koja će da šepa od sednice do sednice". Predsednik je rekao da je na sastanku sa poslancima naprednjaka tražio da za podršku Ani Brnabić sami imaju stabilnu većinu. -Imali smo 131 izabranog poslanika na našoj listi, dvojica su napustila naše redove sa Velimirom Ilićem. Dakle, trebalo bi da imamo 129. Rekao sam da većina neće biti stabilna ako ne budemo imali 127, 128 ili 129, a sve što dođe preko toga je u redu - istakao je on. Predsednik Srbije je rekao da je razgovarao sa predsednikom PUPS-a Milanom Krkobabićem, da će razgovarati i sa ostalima sa liste "Aleksandar Vucicć - Srbija pobeđuje" i da očekuje 129, ili pomenutih 128 glasova za. Vučić je pozvao lidera JS Dragana Markovića, i kao predsednik države i kao predsednik SNS, da još jednom razmotri svoju odluku da neće glasati za izbor Brnabić.

Predsednik je, odgovarajući na pitanja novinara, istakao da je veoma važna vest za Srbiju da naša zemlja danas otvara dva nova poglavlja, podsetivši da će to biti 10 otvorenih poglavlja.

Foto: Tanjug

Na međuvladinoj konferenciji Srbija - EU u Luksemburgu večeras će biti otvorena dva nova poglavlja.

-Danas smo otišli daleko u smislu evropskih integrtacija i pravljenju društva koje je pristojnije i drugačije. Još dosta toga imamo da uradimo, važno je da mi sebe promenimo, onda će naša zemlja za da bude još bolja - naglasio je Vučić.

Ne pada mi na pamet da pokleknem pred ucenama!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, odgovarajući na pitanje u vezi sa prljavom kampanjom koju već 20 dana protiv njega vodi "Kurir", da ni pod većim pritiscima nije popuštao, pa da ni u ovom slučaju nema nameru da popusti pred ucenama.-Nisam zainteresovan za to. Eto, kriv sam za sve. Ne znam šta sve nisam uradio, koga sam ubio... Znam da građani sve vide i da odlično razumeju o čemu je reč. Ne pada mi na pamet da popuštam pod bilo kakvim ucenama. Ni pod mnogo većim pritiscima nisam popuštao, a ne pred nekima koji misle da ih se svi plaše polazeći valjda od sebe i svog okruženja. Dakle, neka rade šta hoće, a ja se ne plašim ni malo - rekao je Vučić. Na pitanje zašto se njegovi saradnici ne oglašavaju povodom besramne hajke "Kurira", Vučić je rekao da je pokušao nešto da naučim neke od svojih prijatelja, jer pred njima je budućnost u politici, a da je on već sve ostvario, da sklanjanje sopstvene zadnjice ne donosi poene. -Narod voli ljude koji se bore i koji imaju principe. Narod poštuje čak i one koje ne voli, ako vidi da imaju principe i ako se bore - zaključio je predsednik.

#Aleksandar Vučić

#Donacija

#Kina

#Vojska

'