AKTUELNO

Ministar finansija Srbije, Dušan Vujović izjavio je danas da je suficit u državnoj kasi krajem maja bio za 50 do 60 milijardi dinara veći od onoga što je bilo planirano.

Vujović je istakao da "na nivou opšte države", suficit iznosi "možda i 600 miliona evra" i da se time smanjuju potrebe za zaduživanjem.

-Ovo se uglavnom ostvaruje dobrim prihodima koji su i na strani poreskih i neporeskih prihoda, i to je dobro, i to treba nastaviti, a na strani rashoda moramo da tražimo načine da budemo efikasniji, da oslobodimo prostor za veće trošenje na stvari koje su nam potrebne - rekao je ministar.

Upitan koliki suficit očekuje do kraja godine, Vujović je naglasio da će nova Vlada Srbije "verovatno sagledati gde smo stigli za prvih šest meseci i da li je potrebno revidirati te cifre".

Foto: Beta/AP

Međunarodni monetarni "Fond obično revidira cifre, mi smo već posle prvog kvartala razmišljali da revidiramo projektovani deficit sa 1,7 na 1,3 (odsto BDP) koliko je bilo prošle godine, i to će se sigurno dogoditi, takva revizija deficita, rekao je ministar.

Komentarišući eventualno povećanje plata i penzija, ministar je kazao da treba prepustiti novoj vladi da to odluči posle razgovara sa MMF-om o reviziji programa i eventualnim izmenama.

Pročitajte još: Mihajlović: Počinje održavanje puteva po učinku

Komentarišući eventualno povećanje plata i penzija, ministar je kazao da treba prepustiti novoj vladi da to odluči posle razgovara sa MMF-om o reviziji programa i eventualnim izmenama.

-Govorio sam više puta da je ceo smisao trogodišnjeg programa bio u tome da dovedemo celu privredu, stanje javnih finansija, u situaciju da može trajnije da povećava plate i penzije, na duži rok. Smatram da je od početka 2018. godine vrlo realno da razmatramo koja je to održiva putanja za naredne tri godine, a dotle bih prepustio novim ljudima da o tome razgovaraju - rekao je Vujović.

On je dodao da će teme razgovora sa delegacijom MMF-a koje će za deset dana posetiti Srbiju, biti nastavak dogovorenih makroekonomskih i strukturnih reformi.

-Sada se nalazimo praktično u onom momentu kada je potrebno rešiti status nekih javnih preduzeća, nekih preduzeća u restrukturiranju, posebno sa stanovišta plaćanja energetskih troškova, finansijske discipline, unapredjenja efikasnosti poslovanja menadžmenta - naveo je Vujović.

#Dušan Vujović

#Finansije

#MMF

#Srbija

'