AKTUELNO

Zaposleni u Srbiji uskoro bi mogli bez podnošenja tužbi Sudu da zahtevaju isplatu pune zarade i drugih primanja poslodavaca u postupku za mirno rešavanje radnih sporova, a isto tako bi mogli da bude i za zaposlene u javnom sektoru koji primaju platu. Ovo je jedna od novina predviđenih Nacrtom izmena i dopuna zakona o mirnom rešavanj radnih sporova.

A šta još predložene izmene donose radnicima i da li će se sporovi sa poslodavcima lakše rešavati govorio je Mile Radivojević, direktor Republičke agencije za rešavanje radnih sporova i Aleksandar Radivojević, advokat.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Mile Radivojević rekao je da ova Agencija je formirana 2005. godine i da je do tada prošlo 14.000 radnih sporova.

-Menitorno je rešeno oko 5.800 predmeta. Samo u 2016. rešeno je 980 predmeta mirnim putem. Agencija je osnovana da bi građanima obezbedila efikasan pristup pravdi i da bi rasteretila sudstvo. u 2016. je više od 33.000 radnih sporova je pokrenuto pred svim sudovima u Srbiji. Cifra od 1.000 predmeta pred Agrencijom i 33.000 pred sudovima govorilo je da je nešto trebalo preduzeti. Jedan od uslova Evropske unije za pristupanje u okviru poglavlja 23 je upravo da država Srbija obezbedi efikasno pravosuđe. Zahvaljujući resornom ministru Aleksandru Vulinu preuzeto je niz aktivnosti. Pre svega promotivne aktivnosti, a ideja je bila da se svi zaposleni u Srbiji, pre svega sindikati, obrazuju i da im se predoče sve one vrednosti . Upravo je on i formirao radnu grupu za izmenu Zakona o rešavanju radnog spora. Uspešno je ta grupa uradila svoj posao i počela je javna rasprava – rekao je Radivojević.

VUČIĆ SA HANOM: Srbija je lako našla svoj put, jer zna šta su joj ciljevi - MIR, STABILNOST I EU! (VIDEO)

Prema Radivojevićevim rečima individualni radni sporovi se rešavaju arbitražom predviđeno ovim Zakonom.

Aleksandar Radivojević, advokat, smatra da ono što je osnovna zamerka u praksi oko rešavanja takvih sporova, a ima ih jako puno, je ta dobrovoljnost pristupanja agenciji, odnosno dobrovoljnost uzimanja učešća u takvim postupcima.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Vi ne možete ući u postupak za mirno rešenje radnog spora ukoliko obe strane koje su u sporu neusaglase se sa tim. Ono što je dobro u ovim izmenama, jeste to što imate te individualne sporove, onda ta odluka arbitra u jednoj takvoj arbitraži je zaista obavezujuća. Ali svako može do početka raspravljanja da odustane od arbitra, odnosno arbitraže i onda se vraća u sud – istakao je Aleksandar Radivojević.

#Radnik

#Zakon

#poslovanje

'