AKTUELNO

Srbija i Kina imaju dobre prijateljske odnose i uspešnu ekonomsku saradnju, ali da ima još prostora da se ona unapredi, rečeno je danas na međunarodnom forumu "Pojas i put - trendovi saradnje Kine i Srbije" na kojem učestvuje više od 40 predstavnika kineskih kompanija.

Učesnici skupa su podsetili da dobra saradnja srpskog i kineskog naroda datira još iz perioda Jugoslavije, a da sada u Beogradu živi dosta Kineza, te da je bombardovanje Srbije i ambasade Kine 1999. razlog više za dobru povezanosti dve zemlje, jer se taj čin ne sme zaboraviti.

Sekretar za privredu i turizam Vojvodine Ivan Djoković kazao je da ima dosta pozitivnih stvari u ekonomskoj i kulturnoj saradnji Srbije i Kine, navodeći da postoje brojni infrastrukturni, energetski, kao i trgovinski projekti koji se realizuju.

Ocenivši da je Srbija prepoznata kao jedna od ključnih zemalja u realizaciji projekta "Jedan pojas, jedan put", on je podsetio da je iz Kine najavljeno da je spremna da uloži veliki novac za izgradnju i povezivanje infrastrukture, odnosno mreže puteva i železnica u dužini većoj od 13.000 kilometara, ali i u izvoz robe, u luke i industrijske parkove.

Cilj foruma koji se danas održava u Beogradu je jačanje saradnje i tradicionalnog prijateljstva Kine i Srbije, a organizator je Kineska akademija društvenih nauka sa Konfucijevim institutom Univerziteta u Novom Sadu i Društvom kinesko-srpske kulturne razmene u Beogradu.

#Kina

#Srbija

#saradnja

'