AKTUELNO

Srbija je u proteklih pet godina izvezla naoružanje i vojnu opremu u vrednosti od 1.215 milijardi dolara, a sektor vojne namenske industrije beleži stalni rast broja zaposlenih kao i novootvorenih kompanija za izvoz naoružanja, kaže za državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević.

Država je tokom 2016. godine u namensku industriju uložila 46 miliona evra i očekuje se da bi, zahvaljujući tome, izvoz u narednih pet do šest godina mogao da premaši iznos od milijardu evra, a prema najavama iz Vlade , fabrike odbrambene industrije dobiće u narednom periodu direktnu investicionu injekciju od skoro 43 miliona evra iz republičkog buddžeta.

"Proteklih godina beležimo znatan rast izvoza namenske industrije, a otvaraju se pored tradicionalnih tržišta i neka nova, poput Saudijske Arabije. Evidentiran je i rast izvoza, ali i povećanje zaposlenih u ovoj industriji. Od 2012. godine do maja ove godine imamo 2.082 izdatih dozvola u vrednosti preko četiri milijarde dolara, dok je realizovani broj ugovora prešao cifru od 1.215 milijardi dolara", kaže Nikčević.

Foto: Beta

Prema njegovim rečima, vrednosti ugovorenih poslova za 2016. godinu premašila je cifru od 900 miliona dolara, što je, kaže, jasan podatak da namenska vojna industrija ponovo postaje stub srpske privrede.

"Dobro je što su sve fabrike obuhvaćene ovim trendom i povećanom tražnjom na svetskom tržištu, za koju je očito naša namenska industrija dobro pripremljena. Najviše izvozimo municiju manjeg kalibra, artiljerijsku municija, minobačački program, kao i robu iz civilnog i vojnog programa poput lovačkih karabina i revolvere", objašnjava Nikčević.

Kako je reč o dugogodišnjim ugovorima, od 25 do 30 odsto potpisanih ugovora bude ostvareno u rokovima koji su u ugovorima zacrtani, kaže on i objašnjava da se vrlo mali procenat ugovora realizuje i plasira na domaćem tržištu.

"U Srbiji je do maja ove godine registrovano 185 kompanija koje se bave izvozom naoružanja i opreme. Kada govorimo o realizaciji izdatih dozvola, postoji značajan rast. Ove godine očekujemo da izvoz bude znatno veći od 300 miliona dolara", navodi.

Nikčević objašnjava da je profil vojne robe koja se izvozi ostao gotovo isti kao i prethodnih godina i ističe sistem "Nora", kao jedan od najznačajnijih izvoznih artikala.

"U ranijem periodu smo imali plasman na tri tržišta kada je u pitanju borbeni sistem 'Nora' i to je bio najznačajniji artikal kada su u pitanju borbena sredstva. Ssto se tiče 'Lazara', za sada, nije našao plasman na ino tržište, odnosno, ni jednu dozvolu za njegov izvoz nismo izdali do sada", objašnjava Nikčević.

Nikčević naglašava da vojnu industriju, u odnosu na ostale grane ovog sektora, izdvaja i to što je ona apsolutno izvozno orijentisana i dodaje da je korist za sve građane velika:

"Na ime uplaćenih poreza i doprinosa, po osnovu broja zaposlenih, kao i brojnih novootvorenih radnih mesta, država prihoduje ogromna sredstva u budžet".

Na vrhu liste izvoznika, prema podacima Ministarstva, su Jugoimport SDPR, zatim, Prvi Partizan a. d. iz Užica i Milan Blagojević-Namenska a.d. Lučani.

Foto: Tanjug

Plan države je, kako je najavljeno prošlog meseca iz Vlade, da u izgradnju zgrade nove fabrike "Prvi partizan" iz Užica uloži četiri miliona evra, pribojskom FAP-u trebalo bi da bude uplaćeno 2,5 miliona evra, a pomoć bi trebalo da dobiju i tri zavoda: Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović" iz Batajnice četiri miliona evra, dok će dva tehničko-remontna zavoda iz Čačka i Kragujevca dobiti tri, odnosno dva miliona evra.

Takođe, namera države je da finansira i fabriku "Zastava oružje" iz Kragujevca sa 9,7 miliona evra, "Prvu petoletku" iz Trstenika sa 3. 5 miliona, "Teleoptik" iz Zemuna bi trebalo da dobije 6,8 miliona evra, a fabrika "Milan Blagojević" iz Lučana 4. 4 miliona evra.

Najveći uvoznik robe namenske industrije iz Srbije su Sjedinjene Američke Države, zatim Kenija, Bangladeš, Irak, Alžir, Saudijska Arabija, Kamerun, Ujedinjeni Arapski Emirat, Jordana, Gana, Oman.

#Ekonomija

#Vojska

#oružje

'