AKTUELNO

Nedavna odluka suda u Somboru prema kojoj banka mora da vrati novac koji je naplatila za obradu kredita podigla je javnost na noge i sada građani koji su slično prošli nameravaju da zatraže povraćaj novca.

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva pozvalo je građane da tuže banke zbog naplate provizije za obradu kredita, ako smatraju das u u tom smislu oštećeni priloikom podizanja kredita.

Zbog velikog interesovanja za tužbe za nadoknadu štete po osnovu naplaćene naknadae za obradu kredita, na sajtu je objavljeno detaljno uputstvo na koji način se to pravo može ostvariti sudskim putem.

Foto: Printscreen

Nedavno je sud u Somboru presudio da banka ima obavezu da vrati klijentu naknadu za obradu kredita i tako pružila šansu svim građanima koji smatraju da su oštećeni da pravdu zatraže na isti način.

Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva, smatra da je sud u Somboru doneo legitimnu presudu.

Foto: Printscreen

- Smatramo da jeste, banka tvrdi da ima trošak obrade kreditnog zahteva, a prema članu 1065 Zakona o obligacionim podnosima banke kroz kamatu treba da ukalkulišu sve svoje troškove i određenu zaradu.

Gostujući u jutarnjem programu TV Pink, on je rekao da banka naplaćuje obradu kredita samo ako ga i odobri, ali da istu tu obradu vrši i kad nekom ne odobri kredit, a tada se ona ne naplaćuje, što nije logično.

Profesor beogradske bankarske akademije Branko Živanović rekao je da prema istom Zakonu, samo član 1066 omogućava bankama uvođenje troškova i naknada različitih vrsta, kao i da zahteva od banaka da navedu sve troškove naknade po osnovu obrade i puštanja kredita u tečaj.

Foto: Printscreen

Živanović je rekao da je to legalno, ali da sve veća konkurencija banaka može da dovede da se to promeni.

On je ocenio i da kada se govori o slučaj u Somboru, to je pojedinačan slučaj, kao i da postoji mnogo izgubljenih parnica.

Gavrilović je rekao da svaki građanin koji želi da tuži banku to može da uradi preko Efektive i da za to neće plaćati advokata, već samo sudsku taksu, a da ako dobije spor ta taksa će mu biti vraćena.

#Banka

#kredit

'