AKTUELNO

Ukoliko želimo da budemo industrijski razvijena zemlja moramo da povećamo potrošnju gasa, a njega nemamo odakle da uzmemo osim iz Rusije, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić i istakao da je zbog toga važno da izgradimo gasni interkonektor sa Bugarskom.

Vučić je, govoreći novinarima u Pekingu o rezultatima razgovora koje je imao sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, rekao da je sinoć, posle večere, sa njim razgovarao o više tema, poput situacija ne Balkanu, bilateralne saradnje...

- I danas je na forumu "Jedan pojas - jedan put" (Putin) govorio o neophodnosti da izgradimo gasni interkonektor sa Bugarskom, kako bismo mogli ponovo da dobijemo ruski gas - rekao je Vučić.

Kako je naglasio, ukoliko želimo da budemo industrijski razvijena zemlja, moraćemo našu potrošnju da povećamo sa dve milijarde kubnih metara godišnje na četiri ili pet milijardi kubnih metara.

- Toliko gasa nemamo odakle da uzmemo. Evo, već pet godina me ubeđuju da ga ima negde drugde. Nema, ima ga u Rusiji i dajte da dođe preko Turske, Bugarske, na bilo koji način, samo nam omogućite da 2019. ne dočekamo bez gasovoda i gasnih konekcija - rekao je Vučić.

On je dodao da je sa Putinom razgovarao i o stanju na Balkanu, pretnjama stvaranja "Velike Albanije" i ostalim problemima u regionu i da su postigli visoku saglasnost u tim pitanjima, što je, kako je istakao, za našu malu zemlju od velikog značaja.

Vučić je naglasio da je kao predsednik vlade i izabrani predsednik veoma ponosan na činjenicu da su Srbiju, koja je jedna od najmanjih zemalja od 29 učenica foruma u Pekingu, svi dočekali sa ogromnim poštovanjem.

- Veoma sam ponosan i zadovoljan što je Srbija na svetskom događaju broj jedan na ovakav način zastupljena. Mislim da nismo obrukali naše građane i da mogu da budu zadovoljni onim što smo učinili. Uspeli smo da predstavimo sve naše projekte, da razgovaramo o važnim temama, ali i da vratimo nadu i rezultate građanima u našoj zemlji - rekao je Vučić.

Foto: Pink.rs

Na pitanje novinara "podvuče crtu" posete Pekingu, Vučić je rekao da to ne može da učini, jer, istakao je, tek predstoje najvažniji razgovori.

- Ne mogu danas da podvlačim crtu, jer sutra predstoje najvažniji razgovori sa domaćinima. Imamo bilateralni sastanak sa predsednikom Si Djinpingom i premijerom Li Kećijangom, imamo posetu železari Hestil u pokrajini Hbei gde ćemo da vidimo njihove dalje planove za budućnost. Sutra ćemo imati sve te informacije - rekao je Vučić.

On je naglasio da je za uspešnu zemlju, pored ozbiljnih unutrašnjih reformskih procesa, pre svega u ekonomiji, potrebno i da ozbiljno pozicioniramo zemlju u svetu.

- Potrebno je da nemate nikakve prepreke i da tražite podršku i svu pomoć sa svih strana, kako bi ta zemlja mogla da pruži rezultate, ali to je moguće samo ako imate takvu vrstu teških unutrašnjih reformi - zaključio je Vučić.

Foto: Pink.rs

Premijer Srbije je istaka da je u Kini potpisano nekoliko konkretnih stavari, ukazavši da će uskoro biti završen Koridor 12 do Čačka, poslednja deonica puta Surčin - Obrenovac biće gotova sledeće godine, zatim je tu i 31 kilometar puta Čačak - Požega.

Kako je dodao, bilo je reči i o pokretanju radova u oktobru na pruzi Beograd - Budimpešta. - Ljudi će moći to da vide i osete. Bolji životni standard. Razgovarali smo i o aerdodomu i očekujemo da se jave dve kineske kompanije, zatim o izgradnji infrastructure za 5G mrežu - dodao je Vučić.

#Rusija

#Srbija

#gasovod

'