AKTUELNO

Premijer Srbije Aleksandar Vučić predvodi delegaciju koja će u Kini učestvovati na Forumu Pojas i put, imati bilateralne razgovore sa kineskim rukovodstvom i susrete sa predstavnicima vodećih kineskih kompanija.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlovć izjavila je da se može očekivati da radovi na deonici auto-puta Preljina-Požega na Koridiru 11 počnu sledeće godine.

Ona je rekla da će biti potpisan Memorandum čija je vrednost 400 milliona evra.

-Očekujemo da, sa dokmentacijom koju završimo, sledeće godine možemo da počnemo radove - rekla je Mihajlović za Pink.

Komentarišući to što će Srbija u Kini, gde se održava privredni Forum "Jedan pojas, jedna put" potpisati veliki broj memoranduma, pre svega kada je reč o infrastrukturnim projektima.

Mihajlović ističe da tako nešto nije postigla nijedna zemlja u regionu.

-Ljudi kada čuju za te 3,2 milijarde misle da je to samo priča. Ali imali su prilike da vide da smo uradili deonicu Ljig-Preljina, da se trenutno radi od Obrenova auto-put i da ćemo mi ove godine imati 102 kilkometar auto-puta - Obrenovac-Ub, Ub-Lajkovac, Lajkovac-Ljig, Ljig-Preljina, a počinjemo Preljina-Požega iduće godine. Vrednost ovih projekata je trenutno najveća u regionu - naglasila je ministarka.

Ministar privrede Goran Knežević kaže da će se sa kineskom stranom razgovarati i o "neuralgičnim tačkama" kao što su RTB Bor, Galenika.

Foto: Tanjug

-Nadam se da ćemo kroz ove razgovore uspeti da se približimo jer rešenja su još daleko - rekao je Knežević za Pink.

Ministri će potpisati tri sporazama, a tim povodom ministar Mladen Šarcević je naglasio da očekuje da se strateško partnerstvo sa kompanijom Huavei ima za cilj digitalizaciju našeg obrazovnog sistema i opreme koja je neophodna za taj deo posla.

Foto: Tanjug

-Drugi nivo je saradnja koja će omogućiti 1.000 stipendija na deset godina, sa svim plaćenim troškovima za najtalentovanije studente iz Srbije koji će studiti na kineksim univerzitetima - rekao je Šarčević.

Foto: Printscreen Youtube

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović rekao je da je najvažniji sporazum koji će potpisati u Kini akcioni plan za promociju trgovine i investiticija u poljoprivrednu proizvodnju.

#Kina

#Ministri

#Peking

'