AKTUELNO

U poslednje vreme prodaja stanova u Beogradu opada zbog ekonomske krize, ali situacija je povoljnija u prigradskim opštinama.

Mislite da je vreme da se stambeno osamostalite? Želite svoj novac da uložite u nekretnine? U ovom kratkom vodiču pogledajte šta se o ovom pitanju može naći na beogradskom tržištu.

U samom centru grada stanovi se kreću u proseku od 200.000 do 340.000 evra. Kraj oko skupštine odlikuju velelepni stanovi, gde, u proseku, stan od 100 kvadrata možete naći po ceni od 260.000 evra. U prelepom dorćolskom kraju možete uživati po ceni od oko 140.000 evra, ako se opredelite za nešto komforniji stan. Oni sa dubljim džepom u kraju oko Beograđanke mogu kupiti prostran i luksuzan stan za oko 250.000 evra. Na Bulevaru kralja Aleksandra možete se udomiti za oko 150.000 evra.

Na Vračaru stanove možete kupiti po ceni od oko 2.000 evra po kvadratu, dok se cena kvadrata povećava u kraju oko Hrama na 2.700 evra.

Foto: Wikipedia

Cene stanova na Novom Beogradu

Ukoliko ste ljubitelj novobeogradske ravnice, za oko 130.000 evra možete kupiti trosoban stan, a u istom kraju četvorosoban možete pronaći po ceni od 235.000 evra. Kvadrat u ovom kraju u proseku se kreće od 1.200 do 2.500 evra.

Foto: Beta

Ako biste pak da uživate u zemunskom zelenilu, treba da znate da se tamo cena kvadrata kreće u proseku od 1.000 do 1.400 evra. Cene u ovom delu grada variraju u zavisnosti od toga da li ćete naći smeštaj bliže centru ili periferiji. Na primer, stan od 47 kvadrata u samom centru Zemuna možete kupiti po ceni od 55.000 evra.

Najniže cene stanova

Mirijevo je deo Beograda koji beleži porast stanovništva usled činjenice da prilikom kupovine stana možete proći znatno jeftinije nego da se opredelite za neki drugi deo grada. Cena kvadrata se kreće oko 1.000 evra, pa i manje. Stan od 56 kvadrata možete pazariti po ceni od čak 51.000 evra.

Foto: Pink.rs

Cene u prigradskim naseljima

Oni koji žele da pobegnu od gradskog asfalta i nasele se u mirnijem kraju, to mogu učiniti ukoliko izvrše kupovinu stana na periferiji grada. Svakako je kvadrat tamo jeftiniji, a linije gradskog prevoza učiniće da u svakom trenutku budete povezani sa ostalim delovima grada.

Primera radi, u opštini Grocka stan od 45 metara kvadratnih kupićete za manje od 30.000 evra! U Kaluđerici, u stanu od 36 kvadrata, možete uživati za 30.000 evra, dok se u Surčinu možete smestiti u garsonjeru za manje od 20.000 evra!

U Jakovu se prostrani stanovi mogu pronaći za samo tridesetak hiljada evra. I u Sremčici je situacija povoljnija budući da se kvadrat stana može pazariti za samo 700 evra.

Ukoliko vaše potrebe zadovoljava garsonjera od tridesetak kvadrata, sasvim pristojne u različitim delovima grada možete pronaći za oko 30.000 evra.

Trenutno se uglavnom prodaju stanovi iz nasleđa ili veće nekretnine da bi se kupile dve manje. Najtraženiji su mali stanovi, garsonjere i jednosobni, čija je cena po kvadratu i najviša, jer ih je malo u ponudi.

Sporo izdavanje građevinskih dozvola, mala kupovna moć, skupi krediti i smanjenje stranih investicija samo su neki od uzroka smanjenja tražnje i prodaje stanova u poslednje vreme.

#Beograd

#Stanovanje

#kupovina

'