AKTUELNO

Glavna i odgovorna urednica magazina "Biznis" Radojka Nikolić, je govoreći za Pink o slučaju Agrokor, navela da se kriza pojedinca pretvorila u problem za ceo region, ocenivši da je Ivica Todorić primer tranziconog kapitaliste.

- Tranzicioni kapitalisti grade svoj uspeh na političkim vezama, halapljivom kupovinom i neorganskim rastom. Ne razvojem iz profita, već zaduživanjem - istakla je Nikolić, ukazavši da je vrednost Agrokora milijardu evra, a zaduženost je šest puta veća, dok je obrt te kompanije četiri milijarde evra.

Kako je dodala, ako idete u zaduživanje preko svojih mogućnosti tu nema kontinuiteta u zdravom razvoju.

Todorić, dodala je ona, ne bi uspeo da nije imao političku podršku hrvatske države za sve što je radio.

Čadež: Ima zainteresovanih za Frikom, Dijamant...

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da ima zainterosavnih kupaca za Frikom, Dijamant i Merkator, preduzeća koja posluju u sistemu Agrokora, ali i napomenuo da je to samo jedna od mogućnosti.- Zainteresovane su i domaće firme, ali i neki strani fondovi. Postoje i interes, i novac, i volja. Ali ne možete da kupite nešto što još ne znate šta je, dok sve ne bude jasno, dok se ne utvrdi na koji način su firme unutar sistema povezane, što kreditno, što proizvodno, dok se ne vidi šta će btii strategija nove uprave - rekao je Čadež.

- Prvo je imao podršku Tuđmana, pa Stipe Mesića, pa Sanadera, a ona je ta podrška utihnula u vreme Milanovićeve vlade, mada nije izostala. Zašto bi inače Hrvatska kupovala obveznice Agrokora? - podvukla je Nikolić. Prema njenim rečima, problem u Agrokoru počinje već 2010. godine, kada je ta kompanije otpočela sa emitovanjem svojih obveznica, a koje je najviše kupovala hrvatska država.

- Ono što je definitivno onemogućilo dalje zaduživanje je kupovina Merkatora, to je bio suviše veliki zalogaj koji je Todoriću zastao u grlu - smatra Nikolić.

#Agrokor

#Radojka Nikolić

'