AKTUELNO

Kompanija je nagrađena za jedinstvenu tehnološku platformu za obradu snimaka sa poljoprivrednih površina, koje prikuplja dronovima, a kasnije ih obrađuje u softveru pružajući farmerima informacije od značaja.

Dobitnik ovogodišnje nagrade "Aurea 2017", za investiciju godine, koju dodeljuje poslovni portal "eKapija", je beogradska kompanija Logit Solutions.

Ta kompanija, koja je jedna od samo pet takvih u svetu, nagradu je dobila za jedinstvenu tehnološku platformu AgriSens za obradu snimaka sa poljoprivrednih površina, koje prikuplja sa dronovima ili drugim letelicama, a koje kasnije obrađuje u softveru pružajući farmerima konkretne, sažete i upotrebljive informacije od značaja.

U ovogodišnjoj konkurenciji za nagradu za investiciju godine u Srbiji "Aurea 2017", u uži izbor ušlo je od više od 30 pristiglih projekata, osam projekata koji su se najbolje pokazali po kriterijumima inovativnosti i orginalnosti, društvene korisnosti, kao i finansijskog potencijala.

Finalisti nagrade "Aurea 2017" bili su pored AgriSensa i kompanija Weis s Light, odnosno Prva srpska fabrika LED sijalica, koja je ovogodišnji dobitnik Nagrade za društvenu odgovornost, kao i OrganicNet za projekat Društvene tržnice organske hrane i njoj je danas uručena Nagrada za inovativnost .

Pored ova tri finalista, u uži izbor za ovogodišnju nagradu Aurea 2017, a kojima su danas uručene zahvalnice ušli su i PetroSOLAR za Inteligentni mobilijar na solarnu energiju, VisMedic - za Internet platforma za telemedicinu, kompanija Elektrovat za Primenu najbolje prakse u izgradnji malih hidroelektrana (MHE) Beli kamen, kao i Hydrogen Tehnologies za mašinu za dekarbonizaciju SUS motora vodonikom i kompanija OnoBikes za električni bicikl Arćont kojih je već komada iz prve serije rasprodato.

Predsednik žirija za dodelu nagrade Aurea 2017, koja se ove godine dodeljuje deveti put Vladimir Medan kazao je da su svi članovi žirija bili jednoglasni u izboru pobednika, naglasivši da je iskustvo pokazalo da su sve dosada dodeljene nagrade otišle u prave ruke jer su svi dobitnici nastavili sa radom i da doprinose razvoju srpske privrede.

Vršilac dužnosti direktora Razvojne agencije Srbije (RAS) Željko Sertić kazao je da je veoma važno da uspešne velike kompanije prate male, dodajući da će država ove godine finansirati do 50 odsto troškova koje kompanije prijave ili kompanije koje se prijave za različite programe koji se nude.

- Važno je da podstičemo kompanije koje razumeju i znaju da kroz ulaganje u investicije mogu da utiču na profitabilnost i dobrobit celokupne ekonomske zajednice i na kraju celog društva.U tom smislu je važno da priča o opreduzetništvu nastavi da živi - kazao je on.

#Aurea

#Ekonomija

#Kompanija

#Nagrada

'