AKTUELNO

Glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović kaže da je prognozirani privredni rast od tri odsto ohrabrujuća vest za Srbiju.

"Mi smo nažalost imali nekoliko godina kada rast nije baš bio visok što se tiče Srbije, daleko od njenog potencijala, tako da ona tek sada dolazi na neki nivo koji bi trebalo da ima. Tri odsto je jedna ohrabrujuća vest za Srbiju", rekao je Šestović na RTS-u.

On je izrazio nadu da će privredni rast Srbije imati pozitivan uticaj i na ostale zemlje regiona i da će ona biti ta koja "vuče" i druge zemlje u okruženju.

"Naravno taj rast može da bude i veći, ali postoje i ti neki eksterni rizici", rekao je Šestović, a među njima naveo uticaj Bregzita na kurs evra i na kamatne stope, ali i situaciju sa Agrokorom.

"Veoma je bitno što je naša vlada krenula dosta rano sa temom zaštite preduzeća koja su u Srbiji, to su veliki poslodavci, oni zapošljavaju 11.000 ljudi, njihovi obrti su veoma veliki, tako da je bitno da se učini sve što je moguće kako bi se oni zaštititli", rekao je glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju govoreći o problemu "Agrokora" koji ovih dana "drma" region.

Šestović kaže da Agrokor jeste jedan od najvećih rizika za region, budući da se ta kompanija postavila kao najveće privatno preduzeće u čitavom regionu.

"Ukoliko bi došlo do nekog neplaniranog haotičnog razvoja okolnosti može da dođe do značajnog smanjenja rasta. Za Srbiju je bitno to što su naša preduzeća nezavisna pravna lica, oni su na neki način izuzeta od dugovanja koja postoje u Hrvatskoj, tako da se nadamo da će efekat konkretno na Srbiju biti najmanji", istakao je Šestović.

U redovnom ekonomskom izveštaju Svetske banke za Zapadni Balkan navodi se da se u Srbiji u 2017. godini očekuje ubrzanje privrednog rasta na tri odsto, uz stabilan doprinos potrošnje i podršku rasta investicija i izvoza.

#Rast

#Srbija

#Svetska banka

'