AKTUELNO

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas u 10.00 časova sastanak sa predstavnicima dobavljača kompanije Merkator S, koja je deo koncerna Agrokor.

Svrha sastanka, koji se održava u Palati Srbije, nakon kojege će se medijima obratiti srpski premijer, je razmatranje aktuelne situacije vezane za poslovanje danas najvećeg maloprodajnog lanca u Srbiji.

Foto: Tanjug

Uoči sastanka sa dobavljačima premijer je, na kratko, razgovarao sa predsednikom PKS Markom Čadežom i generalnim direktorom Merkatora S Aleksandrom Seratlićem, a sastanku sa dobavljačima prisustvuju ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i minister trgovine, telekomunikacija i turizma Rasim Ljajić.

Agrokorovi dobavljači, kako je prenela hrvatska agencija Hina, od danas obustavljaju isporuku svih proizvoda tom koncernu, osim hleba i mleka.

Obustava će trajati dok se dobavljači ne sastanu s bankarima i s njima dogovore o idućim koracima, navodi hrvatska agencija.

Agrokorovi dobavljači su u četvrtak dali rok od 24 sata da se reše njihovi egzistencijalni problemi, a onda kreću obustave.

Foto: Tanjug

Kod nas trenutno nema problema zbog Agrokora, ali je teška situacija i za nas, jer ne možemo da izdvajamo kompanije iz Srbije i tako ih spasavamo, rekao je juče premijer Vučić, dodavši da ne voli te priče o regionalnim biznis liderima, a posle "svi regionalno stradamo".

Svi dobavljači iz Srbije su za sada plaćeni, rekao je Vučić, ali dodao da je zabrinut za budućnost celog kompleksa, a pri tome se igraju razne igre.

- Osim što čujem stalno različita politička naklapanja tipa "to ne smeju da uzmu Rusi, a onda ćemo mi da uradimo neku kombinaciju"...Nema zdrave ekonomije kad ste doterali do sedam milijardi duga. Zato nikad nisam voleo priče o regionalnim liderima, uvek se tako završi. Bili su regionalni lideri, a danas ćemo svi regionalno da stradamo - rekao je Vučić.

Neverovatno je da je dopušteno da se tako brzo uđe u veliku blokadu, primetio je, dodajući da ne razume jer je to strateška stvar, ne za jednu zemlju nego za ceo region.

- I Srbija i Bosna i Hercegovina su sada u problemu, a ni krive ni dužne - dodao je on.

Uz to, naše monopolske komisije svojevremeno nisu radile svoj posao, pa sad se tresemo, jer nam kontrolišu 65 odsto trgovačkog kompleksa, rekao je Vučić i zaključio: "Morate da se borite, a ni luk jeli i luk mirisali".

Foto:

#Aleksandar Vučić

#Merkator S

#Sastanak

'