AKTUELNO

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Smederevskoj Palanci sa radnicima fabrike "Goša". Cilj sastanka je bio da vlada pomogne ovoj fabrici.

Vlada Srbije je spremna da pomogne radnicima „Goše“ uz jednokratnu pomoć od 60.000 dinara. Takođe, biće rešeno pitanje overe njihovih zdravstvenih knjižica, a izvesno je i povezivanje radnog staža. Prema rečima premijera Aleksandra Vučića, ovo će zavisiti i od razgovora sa vlasnikom ove kompanije.

Foto: Tanjug

- Došli smo dotle da je račun u blokadi za oko pet miliona dinara, koliko je dugovanje prema državi. Potpisane su priznanice da se vlasniku, koji je stranac, duguje 11 miliona evra, da je firma predata drugoj kompaniji, verovatno povezanoj, ali ja o tome ne mogu da govorim - rekao je Vučić, koji je istakao da se radnicima takođe duguju i višemesečna primanja.

Foto: Printscreen

On je ukazao i na činjenicu i da iako je radnicima od plate odbijano za penzijsko i zdravstveno osiguranje, taj novac se nije uplaćivao PIO fondu. Tako da je dug, prema njegovim rečima 3,2 milona evra.

Premijer je rekao da je ova fabrika nekada bila gigant nekadašnje Jugoslavije, da je privatizvana pre desetak godina, i da problemi počinju krajem 2008. i početkom 2009. godine.

Foto: Tanjug

- Problemi treba da se reše, ali mi mora da razgovaramo sa vlasnicima. Mi nismo hajdučka država, ne upadamo na tuđi posed, već samo želimo da razgovaramo i da pomognemo – istakao je premijer.

VUČIĆ O AGROKORU: Bili smo regionalni centar, sada svi stradamo!

Kod nas nema problema zbog Agrokora, ponovio jepremijer Vučić. Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da ne voli te priče o regionalnim biznis liderima, a posle "svi regionalno stradamo". Kako je rekao, s Plenkovićem je razgovarao u Mostaru o krizi u Agrokoru, danas je dobio tekst zakona, ali ga brine jer vidi da je to delimično "gašenje vatre", a ne konačno rešenje.

"Neki jednosatvno ne znaju da gube"

Upitan da komentariše činjenicu da su izbori doneli pobednika, a da sada manjina hoće to da promeni, rekao da on to nije čuo. On je dodao da je Srbija demokratska zemlja.- Ponosan sam na činjenicu što sam dobio ovoliku podršku na izborima - istakao je on.  - Neki ljudi ne mogu uvek da se pomire sa porazom, neko to nauči, a neko ne - prokomentarisao je. Da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora bilo je pitanje novinara na šta je premijer i izabrani predsednik rekao da o tim strarima ne bi ni govorio. Na opasku znači li to da je plasirana laž na tu temu, odgovorio je: "Nisam rekao ni da je laž ni istina, već da ne bih govorio o tome".

- Osim što čujem stalno različita politička naklapanja tipa 'to ne smeju da uzmu Rusi, a onda ćemo mi da uradimo neku kombinaciju...Nema zdrave ekonomije kad ste doterali do sedam milijardi duga. Zato nikad nisam voleo priče o regionalnim liderima, uvek se tako završ.Bili su regionalni lideri, a danas ćemo svi regionalno da stradamo - rekao je Vučić.

Neverovatno je da je dopušteno da se tako brzo uđe u veliku blokadu, primetio je, dodajući da ne razume jer je to strateška stvar, ne za jednu zemlju nego za ceo region.

#Aleksandar Vučić

#Goša

#Pomoć

'